Junqueras proposa un nom compartit per a llistes separades a les plebiscitàries

  • Veu més bé d'establir punts comuns en els programes que no una llista unitària

VilaWeb
ACN
20.11.2014 - 10:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’ERC, Oriol Junqueras, veuria de bon ull que els partits favorables a la independència acordessin un nom comú per a presentar-se a les eleccions plebiscitàries. En una entrevista a Nació Digital, explica la possibilitat d’establir una denominació en què s’aixopluguessin les diverses llistes independentistes.

‘Llista pel Sí-CUP, Llista pel Sí-CiU… o Ara és l’Hora-ERC, Ara és l’Hora-CiU, etc.’, ha posat d’exemples Junqueras. ‘Aquest nom comú faria molt fàcil d’interpretar el resultat i al mateix temps permetria de mantenir la transversalitat’, ha sentenciat. El president d’ERC troba més important que hi hagi acords programàtics sobre la independència que no pas que es configuri una llista unitària.

Diu que en el full de ruta del seu partit, els acords previs a les eleccions són imprescindibles, però no per a configurar llistes conjuntes. Junqueras voldria incloure punts comuns en els programes de les candidatures i, per a fer més fàcil d’interpretar els resultats d’unes eleccions amb caràcter plebiscitari, veu bé que s’estableixi un nom que aixoplugui les diverses llistes dels partits. Precisament aquests acords previs haurien de servir per a configurar el govern que sortís dels comicis i que Junqueras pensa que hauria d’incloure el màxim nombre de partits possible per a començar amb força un procés constituent.

No al pressupost

Així mateix, explica que ERC no ha trencat el pacte de govern amb CiU, tot i que el president de la Generalitat ho digui. Junqueras diu que les votacions al Parlament sempre han estat coincidents, ‘llevat dels casos en què CiU ha volgut votar amb PPC o PSC’, i que l’actitud d’ERC en relació amb el pressupost no ha canviat d’ençà que va aprovar els del 2014: ‘No té sentit aprovar els pressupostos del 2015 amb 4.000 milions menys que els del 2014.’ Tot i que Junqueras deixa clar que en cap moment no van tenir predisposició a aprovar els comptes, ERC es va reunir amb el Departament d’Economia fins a final de setembre i els contactes es van aturar per la incertesa sobre el 9-N, segons van reconèixer les dues parts implicades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any