Geli, Ventura i Tura deixaran el PSC per formar un nou partit

  • Moviment Catalunya i NeCat conflueixen per impulsar una nova formació que naixerà al gener

VilaWeb
ACN
20.11.2014 - 08:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les negociacions han fructificat. Segons que informa l’ACN, NeCat –el partit escindit del PSC i fundat per l’ex-conseller Ernest Maragall– i Moviment Catalunya –el corrent intern del PSC fundat per l’actual president, Àngel Ros, liderat per Marina Geli i Núria Ventura i a amb els ex-consellers Montserrat Tura i Joaquim Nadal– presentaran demà l’acord a partir del qual han decidit fundar un nou partit al marge del PSC. La nova formació naixerà formalment el gener, però els integrants que encara militen al partit socialista que lidera Miquel Iceta començaran a abandonar-lo des d’ara mateix.

El nou partit encara no té clar el seu nom, però sí quines organitzacions en seran les fundadores. La formació de l’ara eurodiputat Maragall .-actualment coaligada amb ERC– i el corrent intern del PSC confluiran demà en un acord públic que portarà a la creació de la nova marca.

Les conseqüències de l’aparició del nou partit no es faran esperar. Noms tan coneguts com el de Marina Geli, Núria Ventura, ambdues diputades al Parlament; Pia Bosch, regidora a Girona; l’ex-consellera Montserrat Tura i alguns batlles de l’anomenat sector catalanista deixaran de militar al PSC aviat per passar a fer-ho a la nova formació. Altres com Joaquim Nadal, ex-conseller i exportàveu del govern, i Àngel Ros, ara per ara president del PSC, podrien acabar marxant també, atesa la simpatia manifesta i l’impuls que han donat sempre a Moviment Catalunya. El també ex-conseller Antoni Castells també ha donat suport als que formen el nou partit, tot i que ell fa temps que ja va abandonar el PSC.

Amb Marina Geli i Núria Ventura es tornarà a repetir, doncs, el conflicte al grup socialista del Parlament que ja va existir amb el líder d’Avancem, Joan Ignasi Elena, quan va anunciar la seva baixa al PSC per crear una nova formació però mantenia el seu escó. De moment, segons ha pogut saber l’ACN, les dues diputades es mantindran al grup del PSC a l’espera de veure si es convoquen eleccions anticipades. Si la legislatura continués, Ventura i Geli passarien a ser no adscrites o abandonarien el Parlament, sempre i quan el PSC no decidís expulsar-les abans del grup.

La confluència entre NeCat i Moviment Catalunya deixa, de moment, al marge a Avancem, però sembla que ningú tanca la porta a acords posteriors al moment de la creació del nou partit. Amb tot, les fonts consultades no descarten que a les properes municipals la nova formació pugui alternar llistes en solitari, altres compartides amb el PSC i altres on competeixi directament amb els socialistes en el mateix ajuntament. En qualsevol cas, l’estratègia està per definir i dependria, també, de possibles acords amb el partit d’Iceta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any