ERC condiciona un acord d’estabilitat amb el govern a la convocatòria d’eleccions

  • La formació es manifesta disposada a avalar, en aquest cas, una pròrroga pressupostària

VilaWeb
ACN
28.10.2014 - 19:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esquerra no veu cap sentit en tirar endavant uns pressupostos si Catalunya s’encara cap a la independència i condiciona donar suport a una pròrroga pressupostària ‘a un acord com més aviat millor sobre quan es convoquen eleccions i sobre què anem a fer: la independència’. Així ho ha dit el diputat Pere Aragonès, que ha explicat que, amb les negociacions suspeses amb CiU, ERC veu u nou marc on trobar ‘nous acords i no desacords’, però sempre basats ‘en el camí cap a la independència’. 

És a dir, ERC descarta ‘totalment uns pressupostos autonòmics’, que són molt difícils de complir per elements com l’objectiu de dèficit fixat o per trobar alternatives als ingressos extraordinaris d’aquest. Només ho veuen possible de superar amb un canvi de marc polític que per als republicans passa per la independència. ‘No té cap sentit presentar els pressupostos autonòmics, si el govern necessita estabilitat es pot donar estabilitat per altres instruments’, ha dit Aragonès. Per exemple, amb una pròrroga pressupostària, que hauria d’incorporar per decret el compromís de recuperar la catorzena paga als treballadors públics i el 15% de jornada i de sou al personal interí. ‘Ens permetria arribar a l’estabilitat; si després vénen eleccions no té sentit aprovar uns pressupostos amb un espai curt de temps’. 

I conclou: ‘El pressupost com a instrument per donar estabilitat al govern queda descartat. Podem trobar altres instruments com la pròrroga pressupostària o acords sectorials però tot això subordinat a un acord tan aviat com sigui possible de quan es convocaran eleccions i sobre el ‘què’ de les eleccions, anar a la independència’.

Aragonès ha explicat que ara per ara no hi ha cap reunió prevista ni amb CiU ni amb el govern sobre com encarar aquesta possible suport a una pròrroga a canvi d’eleccions per obtenir un ‘mandat democràtic’ de la ciutadania. El diputat republicà no ha volgut especificar més enllà sobre com hauria de ser aquesta convocatòria. Primer el ‘què’ i després el ‘com’ i amb ‘qui’, ha dit Aragonès en ser preguntat per una llista conjunta. 

La resposta de CiU

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, ha reiterat ‘la voluntat’ del govern d’aprovar els pressupostos per a l’any vinent i ‘el compromís clar i nítid’ de retornar la paga doble als funcionaris de la Generalitat. ‘Ho abordarem un cop que el govern hagi determinat els pressupostos i els hagi entrat al Parlament i veurem com arribar a un acord perquè puguin prosperar’, ha dit, tot indicant que és una qüestió ‘no prevista’ en l’agenda ‘d’aquesta setmana ni la que ve’. ‘S’ha d’afrontar per difícil i complicat que sigui’, ha reblat.

Turull no descarta l’oferiment d’ERC. De fet, ha emplaçat els republicans a parlar-ne ‘directament’ i no ‘a través de faristols’ per tal d”aclarir els termes d’un hipotètic suport als pressupostos de l’any que ve’, ha expressat. El portaveu, però, tampoc ha negat la possibilitat que l’executiu d’Artur Mas presenti a la cambra els números públics per a 2015 sense cap acord previ. ‘És una possibilitat’, ha dit de manera ambigua, tot remarcant que ‘la voluntat de tot govern és aprovar els pressupostos’. Turull també ha recordat que només recau en la figura del president la potestat de convocar eleccions. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any