El govern mantindrà el 9-N ‘perquè no es pot prohibir’

  • No aclareix què farà si finalment el TC suspengués la votació

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.10.2014 - 14:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern de la Generalitat pensa que és impossible de suspendre la votació actual del 9 de novembre, com a procés participatiu. ”Això no pot ser suspès. No es pot prohibir el que no es fa. No puc acceptar la hipòtesi que això quedi suspès. Per tant, continuarem fent el que fem. Jo crec que s’hi enganxaran els dits. Farem tot el que ja fem perquè hi hagi urnes el 9 de novembre’, ha dit el conseller de Presidència, Francesc Homs, sobre la intenció del govern espanyol d’impugnar la votació. Tant ERC com ICV i la CUP havien demanat avui mateix al govern que no s’arronsés si suspenien el 9-N.

Rajoy ha demanat al Consell d’Estat el dictamen preventiu previ a la impugnació del conjunt d’actuacions que ha preparat la Generalitat de Catalunya per a l’anomenat ‘procés de participació ciutadana’.

Però Homs està convençut que no es pot impugnar aquest procés. ‘Què prohibiran, que els funcionaris no poden ser voluntaris? Algú creu que al segle XXI es pot prohibir de ser voluntari d’una causa?’ I ha afegit: ‘Penso que això no pot ser prohibit, i si ho fan entrarem en un terreny delicat, perquè es prohibirà expressar-se i que una administració pública compleixi el mandat que té de foment de la participació ciutadana.’ I més: ‘jo crec que s’han posat en un embolic notable, perquè el voluntarisme no es para, ni el foment de la participació ciutadana.’

Si efectivament hi hagués impugnació, o si l’estat espanyol actués d’alguna manera contra el 9-N, es convocaria una reunió del Pacte Nacional pel Dret de Decidir.

Peticions de fermesa per part d’ERC, ICV i la CUP

Avui al matí la secretària general d’ERC, Marta Rovira; la coordinadora d’ICV, Dolors Camats, i el diputat de la CUP Quim Arrufat n’han parlat a RAC-1. ‘El 9 de novembre hem de sortir de casa i fer una demostració de força una altra vegada. Estan a punt d’impugnar-nos el pensament aquesta gent. Ja no sé què faran’, ha dit Rovira.

Camats ha dit que calia mantenir la mobilització: ‘No sabem què arribaran a impugnar. El dia 9 cal una mobilització ciutadana espectacular’. I ha afegit: ”La persecució del govern espanyol té una intencionalitat política. Quan parlem de procés participatiu fins i tot el govern espanyol es mostra implacable demostra que no és un problema jurídic sinó de persecució política’.

I Quim Arrufat ha demanat: ‘Hem d’estar preparats per a la desobediència civil. Cal arribar a la porta del 9-N amb prou desplegament logístic per a desafiar prohibició de l’estat.’ Impugnar la consulta no és tan fàcil, ha dit també Arrufat. ‘Que no baixi del carro el govern a les primeres de canvi’, ha reblat.

El moviment de Rajoy

Rajoy ha demanat que el dictamen sigui enviat ‘amb caràcter d’urgència’ perquè es pugui autoritzar, si escau, l’acord d’impugnació al consell de ministres de divendres.

La vice-presidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar ahir que el seu govern considerava que la consulta alternativa era contrària a la constitució espanyola i que perjudicava els drets dels catalans. ‘No té ni una sola garantia democràtica —va dir—. La nostra obligació és que es compleixi la llei i protegir els drets dels ciutadans.’

La impugnació podria forçar el Tribunal Constitucional espanyol a fer un altre ple extraordinari, com el que va convocar per resoldre en poques hores el recurs de l’executiu de Mariano Rajoy contra la llei de consultes i el decret de convocatòria de la consulta original.

El Tribunal Constitucional espanyol no té convocat cap ple aquesta setmana, i el de la setmana entrant és adiat el 4, 5 i 6 de novembre, molt pocs dies abans del 9-N.

La setmana passada l’executiu espanyol ja va encarregar als serveis jurídics de l’estat que elaboressin un dictamen sobre els passos que el govern de la Generalitat havia fet per al nou 9-N a fi d’explorar la possibilitat d’impugnar-los al Tribunal Constitucional.

Aquest document és la base de la impugnació que ara estudiarà el Consell d’Estat, el mateix organisme que ja va avalar per unanimitat —també en una reunió extraordinària i d’urgència— el recurs que el govern espanyol va interposar contra el primer 9-N.

L’executiu de Rajoy parteix de la premissa que la Generalitat pretén substituir ‘un procés il·legal per un d’encara més antidemocràtic’ i ‘descarregar la responsabilitat de la consulta en els ciutadans’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any