Fabra dóna rang de llei al secessionisme lingüístic

  • Prepara una 'llei de senyes' amb l'entitat que nega la unitat del català, la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana

VilaWeb
Redacció
24.10.2014 - 15:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Governació valencià, Luis Santamaría, ha presentat l’esborrany de la nova ‘llei de senyes d’identitat’, que preveu un observatori per controlar que ‘cap subvenció es destini a res que pugui atemptar’ contra les senyes d’identitat. En aquest observatori hi haurà la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV), entitat que nega la unitat de la llengua i aposta per una normativa contrària a la de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

L’AVL estaria fora d’aquest Observatori segons aquest ‘esborrany incipient’ que ha presentat Santamaría, que ha defensat que ‘en qualsevol cas es tracta d’una llei de consens i quan haguem sentit les conselleries s’ha de dur a terme una tramitació parlamentària i veurem què es pot afegir’.

L’Observatori tindrà una composició amb presència de la Generalitat Valenciana així com membres d’entitats que representen les senyes d’identitat definides en la llei. Preguntat sobre si es preveu que el Consell Valencià de Cultura estigui present, Santamaría ha dit que no es preveu.

El conseller ha remarcat que no es tracta d’una llei ‘ni inquisitorial ni prohibitòria ni sancionadora’ ni que s’hagi fet en contra de l’AVL, arran de la polèmica definició del nou Diccionari Normatiu en el qual accepta la unitat lingüística, definició que va aixecar fortes crítiques en el govern d’Alberto Fabra.

Preguntat sobre aquest definició, Luis Santamaría ha dit que la seva opinió personal ‘no és qualificada’ però que li resulta ‘contradictori que l’AVL no s’ajusti a la definició de l’Estatut’.

Definició de valencià

La nova llei defineix el ‘valencià’ com a ‘llengua pròpia i idioma oficial de la Comunitat Valenciana i principal senya d’identitat del poble valencià’. Preguntat per aquesta definició, el conseller ha remarcat que la definició no és de caire filològic sinó ‘una definició que s’ajusta a l’ordenament jurídic’ i ha reconegut que l’Estatut preveu que sigui l’AVL l’entitat que elabora la normativa lingüística. ‘No es tracta d’envair una competència estatutària ni en el cas de l’AVL ni en altres’, ha dit.

Santamaría ha afegit que ‘no es tracta d’una llei lingüística’ i ha lamentat que es plantegi ‘com una llei des del punt de vista lingüístic’ o ‘una alternativa a l’AVL’ perquè el seu govern ‘respecta el diuen les lleis’.

Esborrany

L’avantprojecte comptarà amb cinc títols i 36 articles. El títol primer reconeix de manera genèrica les senyes d’identitat del poble valencià. Segons que ha detallat el conseller aquest són la llengua, Segle d’or, Reials monestirs de Santa Maria del Puig i Santa Maria de la Valldigna, els Arxius de la Corona d’Aragó, el 9 d’octubre com a festa de la Comunitat Valenciana, Furs i dret civils, bens declarats patrimoni immaterials, la música i els instruments tradicional, les societats musicals, el cant d’estil valencià, el folklore, els esports autòctons i tradicionals, les festes tradicionals, les festes taurines, les manifestacions religioses, la gastronomia i la indumentària típica de les diferents poblacions.

La nova norma tractarà la protecció estudi i investigació de les senyes d’identitat com el foment de les publicacions i activitat promocional de la Generalitat Valenciana, on es recullen les subvencions, promoció i difusió.

Informació relacionada:

Editorial de Vicent Partal: Fer el blaver… i fer el ridícul 19.06.2013

Indignació i burla per la proposició del PP que diu que el valencià ve de l’ibèric 20.06.2013

L’AVL no comparteix la proposició del PP que vincula el valencià amb l’ibèric 19.06.2013

L’AVL desautoritza el PP i recorda que català i valencià són la mateixa llengua 01.07.2013

Fabra carrega contra l’independentisme en el discurs del Nou d’Octubre 09.10.2014

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any