ERC, ICV-EUiA i CUP es troben al Parlament per consensuar les condicions del 9-N

  • Algunes fonts parlen d'un acord tancat entre ERC i ICV-EUiA, però d'altres neguen que hi hagi un document consensuat

VilaWeb
Redacció
20.10.2014 - 19:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les reunions entre les forces pro-consulta han continuat aquest dilluns al vespre al Parlament. Els màxims dirigents d’ERC, Oriol Junqueras i Marta Rovira, i els d’ICV-EUiA, Joan Herrera, Dolors Camats i Joan Mena -que ja havien dinat junts – s’han tornat a trobar amb l’afegit dels representants de la CUP, el diputat Quim Arrufat i Isaac Teran. L’objectiu continua sent el de fer arribar al govern un document amb les condicions que posen per avalar el ‘nou 9-N’, deixant clar que no es tracta d’una consulta. Algunes fonts properes a la reunió parlen d’un document de tres punts tancat entre ERC i ICV-EUiA. Altres fonts, entre elles la CUP, no consideren que hi hagi una proposta formal sobre la taula.

Fa dies que aquestes quatre formacions polítiques treballen en una proposta conjunta que posi negre sobre blanc a les exigències que li fan al ‘nou 9-N’ plantejat pel Govern. Encara no hi ha una proposta compartida per tothom, però algunes fonts coneixedores de la trobada d’aquest vespres al Parlament parlen d’un document consensuat entre ERC i ICV-EUiA. Es tracta d’un acord de mínims al qual pretenen sumar-hi la CUP, tot i que l’esquerra independentista nega que existeixi una proposta formal sobre la taula.

El document en qüestió constaria únicament de tres punts. El primer, critica el Govern per haver trencat de forma unilateral el consens fent una proposta alternativa a la consulta pactada pel 9 de novembre. En el segon punt, es reclama, sense especificar, una gran mobilització unitària pel 9-N. ICV-EUiA, en boca dels seus dirigents, ha explicat aquest mateix dilluns després del dinar amb ERC, que voldria una gran mobilització en paral·lel a les urnes, ft que els republicans veuen amb bons ulls, tal com ha explicat Oriol Junqueras després del dinar en qüestió. El tercer punt de la proposta consensuada seria la reclamació al Govern de la convocatòria immediata d’eleccions al Parlament.

El secretariat de la CUP s’ha reunit després de la reunió del vespre, tot i que han descartat que existeixi una proposta concreta sobre la qual s’hagin de posicionar. De fet, la CUP ja va fer pública la seva proposta d’onze punts per avalar el procés participatiu que impulsa el Govern. Onze punts que, segons l’esquerra independentista, afegirien garanties democràtiques al 9-N. ERC ha avalat públicament aquests onze punts, que inclouen, entre d’altres, la creació d’un òrgan de control composat per membres dels diferents partits. Per a Junqueras, aquests punts són el ‘mínim’ i no entendria que el Govern no els acceptés.

De fet, aquest dilluns ha estat un dia confús, des que el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha comparegut en roda de premsa per explicar que existia un preacord amb els partits pro-consulta sobre el 9-N. Un preacord del qual no en sabien res ni ERC ni ICV-EUiA i del que la CUP se n’ha desmarcat a través d’un comunicat en el que assegurava que no existeix cap acord unilateral amb el Govern, sinó una proposta ‘coordinada amb ERC i oberta a ICV-EUiA’.

Fonts de les tres formacions garanteixen que els contactes continuaran en els propers dies per tal de consensuar una proposta que respongui a les demandes de la societat civil, principalment pel que fa a la unitat política entorn el 9 de novembre.

Abans de la reunió del vespre, els màxims dirigents d’ERC i ICV-EUiA s’han trobat per dinar en un restaurant proper a la seu d’ERC. Les paraules d’Homs han unit en la crítica a Junqueras i a Herrera, que s’han telefonat per concertar una cita immediatament després d’escoltar el portaveu de l’executiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any