El 9-N tensa la corda entre el govern i els partits d’esquerres

  • Malestar de Junqueras i Herrera per l'anunci de pre-acord fet pel govern · Demanen a la CUP que s'afegeixi a la demanda d'eleccions immediates

VilaWeb
VilaWeb
ACN-Redacció
21.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

A vint dies per al 9 de novembre, el govern català no aconsegueix que els partits favorables al dret de decidir tanquin files sobre la votació anunciada la setmana passada per Artur Mas. Al contrari: ERC i ICV-EUiA van expressar ahir el malestar per un pre-acord sobre les qüestions tècniques del 9-N, basant-se en l’acceptació de vuit condicions de les onze que hi posava la CUP. Però la CUP es va afanyar a dir que la principal, la de desacatar qualsevol prohibició que hi pogués fer l’estat espanyol, no havia estat assumida. ERC i ICV-EUiA es van reunir tot seguit per acordar la demanda d’eleccions immediates, i van demanar a la CUP que s’hi afegís.

Algunes fonts pròximes a la reunió citades per l’ACN parlen d’un document tancat de tres punts entre ERC i ICV-EUiA. Unes altres fonts, entre les quals hi ha la CUP, no consideren que hi hagi una proposta formal a la taula.

Fa dies que aquestes quatre formacions polítiques treballen en una proposta conjunta que aclareixi les exigències al ‘nou 9-N’ plantejat pel govern. Encara no hi ha una proposta compartida, però hi pot haver un document consensuat entre ERC i ICV-EUiA. Es tracta d’un acord de mínims al qual pretenen sumar-hi la CUP, tot i que l’esquerra independentista nega que existeixi una proposta formal sobre la taula.

El document en qüestió constaria únicament de tres punts. El primer, critica el govern per haver trencat de manera unilateral el consens fent una proposta alternativa a la consulta pactada pel 9 de novembre. En el segon punt es reclama, sense especificar res concret, una gran mobilització unitària pel 9-N. Aquesta és una demanda d’ICV-EUiA que ERC veu amb bons ulls. El tercer punt de la proposta consensuada seria la reclamació al govern de la convocatòria immediata d’eleccions al parlament.

El secretariat de la CUP es va trobar després de la reunió al parlament. La formació ja havia fet pública la seva proposta d’onze punts per avalar la votació del 9-N. Onze punts que, segons l’esquerra independentista, afegirien garanties democràtiques al 9-N. ERC ha avalat públicament aquests punts, que inclouen, entre més, la creació d’un òrgan de control format per membres dels diferents partits. Per Junqueras, aquests punts són el ‘mínim’ i no entendria que el govern no els acceptés.

Trobada entre ERC i ICV-EUiA

Junqueras i Joan Herrera es van declarar incrèduls per l’anunci que havia fet el govern català sobre el 9-N i van criticar que el portaveu de l’executiu, Francesc Homs, hagués anunciat un pre-acord per al 9-N amb els partits, perquè ni ERC, ni ICV-EUiA ni la CUP –que se n’havia desmarcat amb un comunicat– s’hi havien afegit. ‘Vostès sabran si és bo que un govern anunciï un acord que després desmenteixen les parts’, va dir Junqueras. ERC, ICV-EUiA i la CUP treballen en una proposta per incloure garanties a la votació proposada pel govern.

‘Ens agradaria que el govern rectifiqués i tornés a la situació d’unitat que ell mateix va trencar’, va dir Junqueras. I va afegir: ‘Si el govern no accepta els onze punts que planteja la CUP, ens sembla clarament insuficient.’

‘Ens ha sorprès l’anunci d’Homs. I encara més que ho hagi desmentit la CUP. Creiem que el problema de fons és que el govern ens planteja un procés participatiu i ens diu que és una consulta. Seria molt positiu que el govern es comprometés a dir les coses pel seu nom’, va dir Herrera.

Ni l’un ni l’altre creuen que el pre-acord anunciat pel govern contribueixi a recuperar el consens que es va trencar sobre el 9-N. En el terreny més personal, Herrera va preferir no dir res sobre la comparació que havia fet Homs entre el dirigent ecosocialista i els líders de PP i C’s, perquè cap dels tres no anirà a votar el 9 de novembre. ‘Hi ha persones que es retraten per elles mateixes’, va destacar.

La trobada d’ahir no era prevista, però l’anunci de pre-acord d’Homs sobre les qüestions tècniques del 9-N va fer que Herrera i Junqueras decidissin de reunir-se juntament amb més membres de les direccions dels partits. Junqueras va anar-hi acompanyat de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i Herrera va comptar amb el suport de l’altra coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats; del secretari general d’ICV, Josep Vendrell, i del portaveu adjunt d’ICV-EUiA al parlament, Joan Mena. 

La CUP també hi era convidada, però es va estimar més no participar-hi, tot i que va estar informada dels resultats per telèfon.

De la reunió, no en va sortir cap proposta concreta, només el compromís de continuar treballant per una proposta conjunta de les tres formacions polítiques. L’objectiu era arribar a un acord i, posteriorment, traslladar-lo al govern perquè el valorés. ‘Hem de trobar una manera perquè el 9-N sigui tan digne i participatiu com sigui possible’, va declarar Junqueras. ‘Entenem que és fonamental una mobilització unitària per a aconseguir un 9-N de tots els que defensem el dret de decidir, sabent que la consulta ja no és una consulta’, va afegir Herrera.

ICV-EUiA insisteix que no cridarà a votar

ICV-EUiA insisteix que no farà una crida a votar en el procés participatiu que proposa el govern, però sí que participarà en el 9-N amb una mobilització al carrer. Aquest és un dels punts que vol pactar amb ERC i la CUP. De fet, Junqueras ha explicat que entén que ICV i EUiA prefereixin mobilitzar-se en comptes de votar, un cop el govern ha canviat els punts de l’acord que tenien fins dilluns passat. ERC està disposada a incloure, en paral·lel a la votació, una gran mobilització ciutadana.

Els republicans també volen que el govern accepti els onze punts que ha proposat la CUP per aportar més garanties democràtiques i de control al procés participatiu. ‘No entendríem que, després d’haver trencat el consens, ara no acceptessin ni els onze punts de la CUP’, ha explicat Junqueras. ICV-EUiA i ERC també estan d’acord amb la necessitat de convocar unes eleccions tan aviat com sigui possible, tot i que discrepen sobre el caràcter plebiscitari d’aquestes.

Tant Junqueras com Herrera continuaran col·laborant per tancar tan aviat com puguin un acord entre ERC, ICV-EUiA i la CUP sobre les garanties que exigiran al govern per comprometre’s amb el ‘nou 9-N’. Tan bon punt tinguin el document enllestit, el faran arribar a l’executiu perquè en doni l’opinió.

Comunicat de la CUP

La CUP ha assegurat que no havia arribat a cap acord bilateral amb CiU sobre el 9-N. Mitjançant un comunicat, el partit ha matisat que es tracta d’una ‘proposta coordinada i comunicada també amb ERC i oberta a ICV-EUiA’. En aquest sentit, expliquen que han tingut converses multilaterals, especialment amb ERC, amb l’objectiu de ‘blindar’ el 9-N i d’acord amb les onze condicions que van posar al govern. D’aquestes, vuit s’han acceptat, una s’ha desestimat i dues s’han fusionat.

Per la CUP, l’onzena condició, és la principal: ‘Desacatar tota suspensió que l’estat espanyol pugui aplicar al pla que pot fer possible de votar el dia 9 de novembre, en una lògica d’obediència al mandat popular’.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any