CDC insta ERC a negociar una llista electoral conjunta

  • Josep Rull repeteix que abans de fer una DUI cal negociar · CDC no pot negligir el dret internacional, diu

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.10.2014 - 15:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha instat ERC a asseure’s a negociar una llista conjunta, ara que els republicans ja parlen d’eleccions plebiscitàries. ‘Parlem-ne. Poques declaracions públiques i molta operativitat i lleialtat’, ha resumit. Ara, Rull ha insistit que abans d’una declaració unilateral d’independència calia negociar amb l’estat espanyol i amb la comunitat internacional, a més de preparar les estructures d’estat necessàries per a poder ser operatius. Ha descartat els ‘elements exprés’ i ha avisat que CDC volia ‘rigor i serietat’ i no podia negligir què demana el dret internacional: un procés de negociació previ.

Rull ha dit que CDC havia estat la primera a parlar de plebiscitàries, i que trobava interessant que ara uns altres, en referència a ERC, s’incorporessin a aquesta idea. Ha demanat als republicans que es deixessin de declaracions, de posar dates a les eleccions, i s’asseguessin a negociar una llista conjunta, perquè hi havia en joc quelcom molt transcendent i molt difícil. I ha afegit: ‘Ara que torna a sortir aquesta qüestió, seria interessant de no parlar-ne a la premsa, sinó de parlar-ne a fons i de veritat.’

Preguntat per la pressa d’ERC a convocar eleccions, Rull ha insistit que ‘l’element nuclear no és el quan, sinó el què’: arribar a un acord per a configurar una llista unitària que porti en el programa un únic punt per a declarar la independència.

Sembla, però, que aquí hi podria haver un dels entrebancs. ERC ha dit reiteradament que cal declarar la independència immediatament després de la constitució del parlament, mentre que CDC insisteix que cal un període de temps per a negociar amb l’estat, amb la comunitat internacional perquè reconegui l’estat català i per a construir les estructures d’estat necessàries per a poder funcionar. 

‘Això de la independència és molt seriós. Per a ser independent cal que hi hagi una majoria democràtica que hi doni suport i que la resta d’estats et reconeguin. Si no, no ets independent, no ens equivoquem.’ Rull ha posat d’exemple Escòcia, que preveia un període de divuit mesos per  a negociar amb el Regne Unit, perquè la comunitat internacional la reconegués i per acabar de construir les estructures d’un estat operatiu. I això, ha dit Rull, ‘necessita molta seriositat, rigor i no anar amb elements exprés, sinó consensuar quin és aquest recorregut’. I sobre la independència ha dit: ‘Declarar-la és molt fàcil, aconseguir-la és la cosa realment complicada. La DUI hi pot entrar, però hi ha d’haver un procés de negociació previ, fent allò que estableix el dret internacional públic, i això no ho podem menystenir.’

Ara, a parer seu, cal ‘seriositat i rigor’, i això està renyit amb ‘les declaracions, els titulars, les frases que poden ser més o menys abrandades’.

Homs i Bosch, disposats a treballar per una llista de país

Sobre una llista conjunta, n’han parlat també el conseller de Presidència i dirigent de CDC, Francesc Homs, i el diputat d’ERC Alfred Bosch. Homs ha assegurat que el seu partit està disposat a fer tant com calgui perquè hi hagi una llista conjunta en unes futures eleccions plebiscitàries. ‘És tan gran això que hem de fer, tan de tots, que crec que fóra bo que els partits ens poséssim una mica al costat, més a ajudar que no pas a protagonitzar-ho’, ha declarat a Catalunya Ràdio. ‘Estem disposats a fer tant com calgui perquè això vagi endavant, i no estem en condicions de posar condicions a ningú’, ha afegit.

Homs ha insistit a dir que pagava la pena de fer aquest esforç ara, i ha pronosticat que en els temps, com ja es fa ara, caldrà fer ‘coses veritablement excepcionals’. No ha volgut pronunciar-se sobre la possibilitat que el president de la Generalitat, Artur Mas, no encapçali aquesta hipotètica llista, i s’ha limitat a reiterar que estan oberts a parlar ‘absolutament de tot’.

D’una altra banda, el portaveu d’ERC al congrés espanyol, Alfred Bosch, ha dit en una entrevista a RNE que acceptarien de fer una llista de país en unes eleccions plebiscitàries si l’objectiu fos declarar la independència. Bosch ha afegit que l’ANC i Òmnium estudien la possibilitat d’impulsar aquesta llista. ‘Demanem coses quasi idèntiques, serà molt senzill de sumar-s’hi’, ha declarat Bosch. ‘Totes les opcions són obertes’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any