ERC, ICV-EUiA i CUP esperen una proposta de Mas per superar les traves al 9-N

  • Els ciutadans no podran consultar el cens electoral mentre el TC no aixequi la suspensió del decret

VilaWeb
ACN
10.10.2014 - 18:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

ERC, ICV-EUiA i la CUP estan pendents de rebre una proposta del govern que especifiqui com se superaran les traves legals que té la consulta del 9 de novembre. Amb el decret de convocatòria suspès, els terminis de la majoria d’actes administratius es van consumint sense alternativa. Aquest divendres, per exemple, els ciutadans haurien de poder consultar el cens electoral provisional, però no ho podran fer ‘mentre el TC no aixequi la suspensió del decret’, tal com s’indica des del telèfon d’atenció ciutadana de la Generalitat (012). Els tres partits van reclamar respostes al govern en la cimera d’aquest dijous. Oriol Junqueras i Joan Herrera fins i tot es van reunir abans per coordinar-se.

La reunió de divendres 3 d’octubre al Palau de la Generalitat entre els partits pro-consulta va acabar amb una fotografia d’unitat. Una imatge que una setmana més tard es manté vigent malgrat els nombrosos dubtes que existeixen entre els partits al voltant del compliment dels terminis necessaris perquè la consulta del 9 de novembre tingui totes les garanties.

La segona cimera entre partits -aquest passat dijous al Palau Robert- va refermar aquesta preocupació, fins al punt en què ERC, ICV-EUiA i la CUP estan pendents de rebre una proposta per part del govern en la que l’executiu especifiqui com pretén superar tots els entrebancs legals que té el 9-N. Segons han confirmat fonts dels tres partits a l’ACN, els representants d’aquestes tres formacions polítiques així li van fer saber al president de la Generalitat, Artur Mas, de forma més o menys coordinada.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, i el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, es van reunir a la Farga, un local proper al Palau Robert, poc abans de la cimera. De fet, ells dos i els seus companys a la reunió, Marta Rovira (ERC) i Joan Mena (EUiA) van entrar junts a la sala cotxera del Palau Robert, on els esperaven la resta de convocats.

ERC, ICV-EUiA i la CUP mantenen els dubtes pel que fa als terminis que marca el decret de convocatòria. Aquest mateix divendres s’exhaureix un: la publicació dels cens provisional per al 9-N. El govern ja ha explicat que, mentre el decret estigui suspès pel TC, els terminis també queden suspesos, però els dies passen i el 9 de novembre s’apropa.

A través del telèfon d’atenció ciutadana de la Generalitat (012) els ciutadans poden demanar informació al voltant dels actes administratius relacionats amb la consulta, però no poden, per exemple, comprovar si formen part del cens perquè, de moment, aquest cens no existeix formalment. Els ajuntaments no han rebut la llista provisional de les persones que podrien participar en la consulta i, per tant, tampoc poden facilitar la informació, tal com es pot comprovar amb una simple trucada, per exemple, al telèfon d’atenció ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona (010). La publicació dels cens definitiu s’hauria de produir, segons el decret de convocatòria, el dia 17 d’octubre i la Comissió de Control -que sí ha estat nomenada- hauria de procedir al sorteig de la composició de les meses electorals entre l’11 i el 18 d’octubre.

Diumenge que ve s’exhaureix un altre termini, el de la informació relativa als punts de votació. El govern hauria de fer pública la llista dels punts de votació abans del 12 d’octubre i encara no ha rebut ni tan sols les propostes de la majoria d’ajuntaments catalans. Si el TC no aixeca la suspensió cautelar els ciutadans tampoc podran consultar aquesta llista.

Els partits pro-consulta coincideixen en què la setmana que ve serà decisiva per al futur de la consulta. ERC, ICV-EUiA i la CUP confien que el govern els faci arribar una proposta satisfactòria per garantir que el 9-N es desenvolupa amb les màximes garanties democràtiques, ja que fins el moment no s’ha arribat a un consens sobre aquesta qüestió. En els propers dies els partits i el govern tenen previst tornar-se a reunir amb l’objectiu de prendre una decisió en aquest sentit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any