Un manifest de personalitats d’esquerres contra la independència… sense personalitats

  • Us oferim el text del manifest i la relació dels principals signataris

VilaWeb
Redacció
09.10.2014 - 12:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Decidim: no a la independència!‘ és el nom del manifest signat per ‘tres-centes personalitats i professionals de l’esquerra catalana, sindicalistes, activistes i afiliats de partits polítics’ contra la independència de Catalunya. El publica avui el diari El Periódico, que inclou la llista de tots els signants. De personalitats, n’hi ha ben poques: l’ex-coordinador general d’Esquerra Unida Paco Frutos; el director dels Joglars, Ramon Fontserè; i l’escriptora Clara Usón. Hi ha també desenes de noms de sindicalistes i un grup molt nombrós de ‘militants, activistes i simpatitzants’ de diverses entitats i alguns de partits polítics, com ara el PSC i EU. Finalment, hi ha un gruix de signants qualificats de ‘ciutadans d’esquerres’, alguns dels quals es presenten com a ‘votants’ de partits d’esquerres, com ara el PSOE, ICV, Podem i fins i tot n’hi ha un que diu que vota la CUP. N’hi ha un altre que és votant del Partido X i una que diu que vota ERC.

Sigui com sigui, la llista dels principals noms que subscriuen el manifest és aquesta, tal com surten presentats:

Clara Usón (escriptora), Ramon Fontserè (director dels Joglars), Amparo Baró (actriu), José Sánchis Sinisterra (dramaturg), Armando Aguirre (actor i director), Antonina Rodrigo (escriptora), Francesc Serrat (actor i anarquista), José Llunell Vilaro (capellà), Joan Torres Segura (arquitecte), Concha Fernández Medrano (catedràtica de literatura jubilada i votant d’esquerres), Loreto Grego (dermatòloga i votant d’esquerres), Carlos Ruíz de Alegría Rojel (escriptor), Ismael Resano Fabra (filòleg i votant d’esquerres), Andreu Ronmaní (fotògraf i comunista), Jordi Rafael Jordà Walsh (enginyer), José Aparicio (enginyer industrial), Jordi Grau (metge), José María Álvarez (actor), Jordi Martínez (metge i comunista), Raquel Álvarez Peláez, Patricia Parra (pediatra i votant d’esquerres), Jordi Murgadella Sola (periodista i afiliat comunista), Pedro Mirón (pintor), José María Palomo (pintor i votant de Podem), Concha Ibáñez (pintora), Yolanda Alderete (pintora de Cerdanyola), Felip Martí (productor, Quadre d’Art i Cultura), Manuel Almendro Almendro (psicòleg).

Heus ací el text del manifest:

«Els catalans, amb la resta d’espanyols, patim els mateixos atacs i retallades. A Catalunya, com a Andalusia, les Canàries o Extremadura, ens condemnen per igual a l’empobriment, la precarietat i les desigualtats.

No és cert que les retallades que patim a Catalunya siguin perquè ‘Madrid ens roba’. Les polítiques de saqueig i retallades vénen imposades pels mandats de Washington i Berlín a través de la troica, i que la classe política, tant a Madrid com a Barcelona, accepten submisament i executen sense miraments mentre mantenen les seves corrupcions i privilegis.

Rajoy i Mas, Mas i Rajoy són les dues cares d’una mateixa moneda. La dels grans banquers d’aquí, de la Caixa al Santander, i del capital estranger, la de les grans fortunes, els monopolis i les multinacionals que són cada dia més rics a costa d’empobrir i saquejar el 90% de la ciutadania.

Artur Mas ha votat al congrés de Madrid el ‘rescat’ de la banca amb diners públics, la reforma laboral, la reforma de les pensions i les retallades. I a Catalunya és el més aplicat i submís executor dels dictats de l’FMI i Merkel, amb retallades en sanitat, educació i serveis bàsics. Mentre diuen que ‘no hi ha diners’, saquegen les arques públiques per finançar —ells i els seus partits amb els informes falsos— el ‘cas Palau’, les ITV fraudulentes …, o portant els seus diners a comptes en paradisos fiscals fora de Catalunya.

Què fa ningú que es digui d’esquerres anant de la mà d’aquesta gent? Ningú no s’ha d’enganyar amb la falsa creença que la independència de Catalunya crearà millors condicions per al canvi polític i social a tot l’estat espanyol. L’únic que aconseguirem és dividir i enfrontar el poble català entre si i amb la resta del poble espanyol. Amb qui compartim no tan sols uns interessos comuns, sinó una mateixa tradició de lluita i multitud de llaços històrics i culturals, afectius i familiars.

Una àmplia majoria rebutgem la Catalunya i l’Espanya actuals, dependents de la troica, degradades per una classe política depredadora i corrupta, empobrides i sense un projecte propi de futur. Però sí que volem lluitar units per una Catalunya i una Espanya diferents, que facin seves les conviccions i la tradició progressista i d’esquerres de milions de demòcrates, lliurepensadors, catalanistes, republicans, socialistes, comunistes o anarquistes.

Només serà possible una Catalunya millor, més justa, amb plenes llibertats i reconeixement de la seva identitat pròpia, en el marc d’una Espanya sobirana i de progrés, plural, profundament democràtica i unida.

Però la unitat ha de ser solidària i voluntàriament decidida. Per això els sotasignats, cridem a donar suport, el 9 de novembre, a la unitat del poble treballador. Decidim: No a la divisió. No a la independència!»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any