El Parlament, contra el TC: ‘Acatarem la nostra democràcia’

  • Els portaveus de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP defensen l'acte desobediència política al TC

VilaWeb
Redacció
01.10.2014 - 17:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya ha fet avui el primer acte de desobediència política al Tribunal Constitucional espanyol aprovant la composició dels membres de la comissió de control de la consulta. S’ha aprovat amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, i malgrat els intents d’impedir la votació de PP i C’s, i l’oposició del PP. Els portaveus de tots els partits per la consulta han deixat clar que el pas fet avui donava resposta a una demanda democràtica dels catalans.

Heu ací un fragment de les intervencions dels portaveus parlamentaris dels grups favorables a la consulta:

La diputada d’ERC Gemma Calvet ha recordat que el TC ha decretat una ‘suspensió automàtica’. ‘Encara no ha tingut la possibilitat de valorar la llei’, ha dit, tot afegint que, segons ella, ‘estan suspesos alguns articles de la llei, però no tota la llei’. I ha reblat: ‘Acatarem la nostra democràcia.’

La portaveu d’ICV-EUiA, Dolors Camats, responent al PPC i C’s, ha reclamat ‘votar, si cal, a mà alçada i amb el DNI a la mà’, perquè ‘és la nostra responsabilitat i no estem posant en perill res ni a ningú’. Camats també ha dit que era ‘més legítima i coherent’ aquesta aprovació dels noms que ‘el que ha passat fins ara amb la llei de consultes’, criticant un ‘atac polític’ de l’estat espanyol amb ‘excepcionalitat i intencionalitat’.

Des de la CUP, David Fernpandez ha assumit l’acte de ‘desobediència’ al TC en considerar que és un tribunal ‘que no té el nostre reconeixement’. ‘Avui acatarem i obeirem la ciutadania, l’autodeterminació i la legalitat catalanes’, ha dit, tot dirigint-se a PPC i C’s per dir-los que la CUP assumia el risc de les seves ‘amenaces amb el codi penal’. ‘Pitjor és que no passi res i tornar enrere. Ho assumim des del que significa la desobediència civil. I vostès, assumeixin la responsabilitat política de l’actitud inquisitorial i antidemocràtica. I a veure com s’ho fan’, ha sentenciat.

Per últim, el president del grup de CiU, Jordi Turull, ha acusat als qu’ no han volgut participar en la votació, i especialment a C’s i PPC, d’incórrer en ‘deixadesa de les seves funcions’. ‘Ens tenen acostumats, ho fan quan alguna votació o comissió no els hi agrada’, ha dit. Per concloure, ha dit que ell assumia ‘personalment totes les conseqüències de tot el grup de CiU’ en cas que PPC o C’s els portin als tribunals per votar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any