Quines accions de la consulta del 9-N s’han interromput?

  • El govern ha suspès la campanya informativa i tots els tràmits en què intervenen funcionaris

VilaWeb
Redacció
02.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quan el Tribunal Constitucional espanyol va suspendre la llei de consultes no referendàries i el decret de convocatòria de la consulta, el govern va anunciar que paralitzava ‘de manera cautelar i temporal’ la campanya del 9-N. Això volia dir que aturava les accions informatives, com ara els anuncis i la web especial, però també tot el dispositiu que havia activat feia poc i que havia anunciat diumenge. Quines conseqüències té aquesta suspensió? 

Ara com ara, prossegueixen els tràmits polítics i parlamentaris relacionats amb la consulta, com el d’ahir mateix, quan es va aprovar la comissió de control del 9-N. Tanmateix, el govern ha decidit que tots aquells tràmits en què participin treballadors públics –bé de la Generalitat, bé municipals– s’interrompin fins que el Tribunal Constitucional no hagi respost les al·legacions presentades contra la suspensió del decret de convocatòria i la llei de consultes. 

De moment, aquesta interrupció de la campanya del 9-N afecta, principalment, la campanya informativa, les inscripcions dels immigrants, la votació avançada i la mobilització de treballadors per al dia de la consulta. 

Pel que fa a la campanya informativa, el govern ha deixat d’emetre i publicar l’anunci sobre la consulta als mitjans de comunicació, tot i que encara es pot trobar a la xarxa. A més, a VilaWeb contribuïm a difondre’l des d’aquest dilluns. El govern també ha deixat d’actualitzar la web especial creada per a la consulta, si bé la manté activa. 

Inscripcions, votacions avançades i mobilització de treballadors, en suspens 

Segons que preveia el govern, els immigrants que acreditessin un any o tres de residència a Catalunya –segons si són de la UE o de tercers estats– podien manifestar la voluntat de participar en la consulta abans del 7 d’octubre. També es preveia que uns determinats col·lectius poguessin votar anticipadament, entre el 20 i el 25 d’octubre. Aquest dos tràmits han estat suspesos. 

També resta aturat el procés de selecció de personal de l’administració pública per a treballar el dia de la consulta, tot i que en la web s’hi manté un correu electrònic de contacte i hi diu que es poden presentar candidats fins aquest diumenge, 5 d’octubre. De la mateixa manera, s’ha aturat la mobilització de treballadors per al dispositiu organitzatiu i el funcionament de serveis i infrastructures, i també l’encàrrec de les 10.800 urnes i els 6,7 milions de paperetes. 

Quant al registre de catalans a l’estranger, d’acord amb la normativa, es va tancar el dia abans de la signatura del decret. Fins en aquell moment s’hi havien inscrit 2.547 persones.

Ara s’ha de veure què farà el govern si la resposta del Constitucional no arriba, arriba tard, o bé si manté la suspensió de la llei i el decret de consultes. Segons fonts de Governació, la decisió es prendrà d’acord amb les reunions que faran el govern i les forces polítiques pro-consulta per parlar de les conseqüències de la decisió cautelar del Tribunal Constitucional espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any