Alex Salmond dimiteix després d’haver perdut el referèndum

  • El primer ministre escocès avisa que Londres 'està començant a retirar' les ofertes d'autogovern · L'SNP reconeix la derrota i diu que ara Londres ha de concretar l'oferta de més autonomia

VilaWeb
Redacció
19.09.2014 - 17:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre escocès, Alex Salmond, ha decidit dimitir del càrrec de govern i de líder del Partit Nacional Escocès (SNP) després d’haver perdut el referèndum d’independència. Ho ha anunciat aquesta tarda després de les primeres reaccions als resultats: ha guanyat el no, amb un 55,30% dels vots, que ha superat el 44,7% dels vots del sí. En nombre de vots, el no n’ha obtinguts 1.914.000, i el sí, 1.540.000. ‘Per mi, com a líder, la meva etapa ja està acabada, però per Escòcia la campanya continua i el somni no ha de morir mai’, ha dit Salmond en una conferència de premsa. ‘Qualsevol error de la campanya va ser meu’, ha admès, tot i assenyalar que la campanya ‘ha anat molt més lluny’ del que esperaven molts analistes.

Heus ací l’anunci de Salmond:

Alex Salmond no es presentarà al lideratge de l’SNP i la formació haurà d’escollir un nou líder al proper congrés de partit, previst pel 13-15 de novembre a Perth. Segons ha anunciat el propi Salmond, el parlament escocès podria votar el nomenament del nou primer ministre la setmana següent. Nicola Sturgeon, vice-primera ministra d’Escòcia i número 2 de l’SNP, és la principal candidata a substituir Salmond al capdavant del govern.

‘Ha estat un privilegi servir Escòcia com a primer ministre. Però com vaig dir sovint durant la campanya del referèndum, això no va sobre mi o l’SNP. És molt més important que tot això’, ha dit. Salmond ha defensat que per la propera etapa és ‘millor tenir un nou lideratge’. El líder independentista ha destacat que calen cares noves per ‘tirar endavant el procés’, especialment davant de les noves negociacions que caldran amb Londres.

Salmond ha explicat que ha parlat amb el primer ministre britànic, David Cameron, que ‘tot i que ha reiterat la seva intenció de procedir’ amb més poders, ‘no s’ha volgut comprometre a una segona lectura de la llei escocesa’ pel 27 de març, com s’havia promès durant la campanya.

‘Els guardians reals del progrés no són els polítics de Westminster, ni tan sols de Holyrood, sinó l’activisme de desenes de milers de persones que predic que rebutjaran tornar a quedar a l’ombra de la política’, ha dit Salmond. L’encara primer ministre ha destacat que ara Escòcia ha de fer complir a Londres les seves promeses de major autogovern, tot i concedir que sembla que el govern britànic les estigui ‘començant a retirar’.

Salmond ha dit que no es retirarà totalment de la política i que té la intenció de presentar-se com a diputat ras per la circumscripció d’Aberdeenshire a les properes eleccions escoceses.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any