ERC comparteix amb Mas que es pot esgotar la legislatura si hi ha consulta el 9-N

  • Salvadó recorda que les 'garanties democràtiques' depenen del Govern i del Parlament i insta els partits a una unitat 'ferma i irrompible' per poder votar el futur polític del país

VilaWeb
ACN
15.09.2014 - 19:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Si hi ha 9-N estem absolutament encantats que la legislatura acabi dins dels terminis predeterminats’. Així ha valorat el portaveu parlamentari adjunt d’ERC, Lluís Salvadó, la intervenció del president del Govern, Artur Mas, al Debat de Política General al Parlament, en què ha condicionat acabar el mandat a la celebració de la consulta amb ‘garanties democràtiques’. ‘Hem sentit fermesa i convicció’ de cara el 9-N, ha dit Salvadó, i es veuen ‘en la mateixa línia’ que el president. ‘Focalitzem l’esforç en un únic pla: votar’. Per això, ha avisat que les garanties democràtiques depenen del Govern i del Parlament i ha demanat que la unitat per fer-ho sigui ‘ferma, irrompible i no flaquejarà’.

‘El que hem sentit són dues coses: fermesa i convicció pel 9-N i que li agradaria acabar la legislatura; són dos elements que compartim absolutament si van una darrera de l’altra’. Per tant, ha resolt Salvadó, ‘si hi ha 9-N, estem absolutament encantats que la legislatura acabi dins dels terminis predeterminats; ens ha semblat que estem en la mateixa línia que el president i que l’esforç el focalitzem cap al 9-N, només tenim un pla: votar’. 

Així han entomat els republicans les paraules de Mas condicionant acabar la legislatura el 2016 a les garanties democràtiques de la consulta. I en aquest sentit, ha assegurat que ‘les garanties democràtiques depenen del govern català’ perquè és qui té la ‘responsabilitat d’organitzar’ la consulta: garantir que s’aprovi la llei, que la logística de tota la consulta amb els cens, els col·legis i el persona a punt, ha dit. ‘Que hi siguin i siguin adequades les garanties’ és cosa del Govern i, també del Parlament ‘donar-hi suport ferm’. Els republicans fan extensiva també la responsabilitat als catalans amb la mobilització social. 

Precisament han defensat que la demostració ‘de potència, impuls, fermesa i convicció’ dels catalans a la V de la Diada ha de proporcionar ‘gasolina’ al Govern per ‘arribar fins al 9N’. El portaveu republicà s’ha tornat a posar a disposició del govern per “reforçar-lo”. “El 9-N és més a prop que no fa unes setmanes”, ha reblat en clau de mobilització social. 

Crida a la unitat

El portaveu republicà ha assegurat tenir ‘confiança en la determinació del president i del Govern que la convocatòria de la consulta del 9-N acabarà el seu recorregut i que el 9-N anirem a votar’. En aquest sentit ha fet una crida a la unitat a què ha apel·lat Mas de manera que sigui ‘ferma, irrompible i que no flaquejarà’. Salvadó ha reblat així un debat que va obrir precisament el president del seu partit, Oriol Junqueras, aquest diumenge en una entrevista al diari ‘El Mundo’, en què reiterava la possibilitat d’optar per la desobediència a la llei espanyola si el TC tomba la consulta i per la qual Josep Antoni Duran i Lleida el va acusar de trencar la unitat. 

‘Ens agrada parlar de la responsabilitat d’obeir la ciutadania’ i de fer una crida perquè tinguem prou ‘coratge’ per obeir el mandat dels ciutadans de l’Onze de Setembre, ha reblat, de cara al 9-N. ‘Obediència’ a la llei de consultes també, ha dit. 

D’altra banda, Salvadó ha recriminat en clau econòmica que Mas no hagi tingut prou ‘proximitat emocional’ als afectats per la crisi: ‘aturats i qui no percep cap ingrés’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any