Herrera posa condicions al 9-N

  • El líder ecosocialista vol una consulta amb 'plenes condicions democràtiques' i reclama als partits que no la 'cremin'

VilaWeb
Redacció
08.09.2014 - 20:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fins a 4 condicions ha posat el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, a la consulta del 9 de novembre. ‘Que es faci a tot el país –hi ha alcaldes que amenacen amb no posar les urnes–; que sigui possible una campanya amb el lliure contrast de totes les opinions; que se celebri amb normalitat cívica; i que tingui credibilitat davant la comunitat internacional’. El líder ecosocialista qualifica la consulta d’imprescindible, tot i que fuig de les presses d’altres partits. No es defineix sobre la probable suspensió de la llei de consultes pel TC, tot i que en la conferència d’aquest dilluns ha reclamat als seus socis que no ‘cremin’ l’opció de fer una consulta amb ‘plenes condicions democràtiques’.

Segons Herrera ‘l’excessiu càlcul electoral’ d’algunes formacions polítiques fa trontollar el consens actual entorn de la consulta. ‘Alguns han de triar si prefereixen el càlcul electoral o tirar el procés endavant’, ha indicat durant la tradicional conferència que des de fa alguns anys fa el líder ecosocialista els dies previs a la Diada. En l’argumentari d’ICV una hipotètica prohinició de la consulta per part del TC no és tan important com l’absència d’algunes de les quatre condicions que Herrera ha assenyalat. El coordinador nacional d’ICV no ha entrat a valorar, però, si la suspensió del TC afectaria d’alguna manera a aquestes condicions. ‘Jo parteixo de la convicció que no hi ha solució sense consulta. Però per això cal fermesa en defensar-la i responsabilitat per no cremar-la’, ha explicat.

Que el debat de l’estiu hagi girat entorn a acatar o no la decisió del TC ha sobtat al líder ecosocialista, que no entén els retrets entre les formacions polítiques que donen suport a la consulta. Segons Herrera, els retrets haurien de centrar-se en el PP i en el president espanyol, Mariano Rajoy, els veritables ‘adversaris’ del 9-N. Ara bé, ha reclamat als seus socis parlamentaris que no ‘cremin’ la consulta i que no esperin que aquest sigui un procés curt. La consulta, que és imprescindible en la seva opinió, ha de complir amb totes les exigències democràtiques necessàries perquè el procés acabi resolent els problemes de convivència entre Catalunya i Espanya.

Fins i tot ha avisat que, tot i la importància de la mobilització social i de la unitat de les forces catalanes, també caldrà mirar al Congrés dels Diputats i la política estatal. En aquest sentit, les eleccions espanyoles de finals del 2015 –i les municipals de la propera primavera– seran molt importants per definir la nova correlació de forces, que Herrera confia que se situï més cap a l’esquerra partidària del dret a decidir.

‘Aquest curs polític té incerteses. Tenim la demanda de l’exercici del dret a decidir el proper 9 de novembre. ICV defensarem aquesta fita amb convicció però sabem que no la podem cremar’, ha insistit . ‘La responsabilitat és fer que la nació catalana sigui una nació lliure’, ha afegit. Però no només lliure per decidir el seu futur polític, sinó també lliure de corrupció i de desigualtats. Les municipals seran la primera oportunitat per començar a configurar les alternatives d’esquerra que Herrera reivindica a les polítiques neoliberals actuals.

També hi hagut espai per parlar del cas Pujol i de les repercussions que aquesta qüestió podria tenir per a CiU. Herrera ha definit la confessió de l’expresident de la Generalitat de ‘parcial, esbiaixada i tramposa’ i ha pronosticat que aquesta confessió serà ‘el cop de vent’ que farà desmuntar el ‘castell’ que CiU havia construït des de la Transició. ‘Hem de prendre bona nota perquè aquells que han estat al règim, que han fet negoci a costa dels nostres drets, juguin a partir d’ara un paper marginal i no central en la política d’aquest país’, ha demanat. ‘És cert que no hi ha nou país sense consulta. Però tan cert com això és que no hi ha nou país amb CiU’, ha conclòs.

Un centenar de militants ecosocialistes ha assistit a la conferència que Herrera ha fet a la seu nacional del partit i que ha comptat amb l’historiador Andreu Mayayo com a presentador. El títol escollit pel coordinador nacional d’ICV ha estat el de ‘1714-2014, ara volem decidir per canviar-ho tot’, en referència al tricentenari del final de la Guerra de Successió que se celebra enguany.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any