Espadaler desmarca Unió d’una llista unitària en unes plebiscitàries

  • Planteja que el partit no es posicioni a favor del sí-sí

VilaWeb
Redacció
01.09.2014 - 09:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari general de CiU i conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha assegurat que no veu possible una llista unitària conformada entre CiU i ERC. Espadaler també ha dit que no veu el seu partit, Unió Democràtica de Catalunya, sumant-se a una declaració unilateral d’independència.

D’una altra banda, Espadaler ha explicat que, una volta convocada la consulta, els òrgans del partit es reuniran per debatre la posició final ‘sobre el segon sí’. A més, contempla ‘seriosament’ la possibilitat de deixar a criteri de cadascun dels militants el sentit del vit de cara el 9-N. De fet, ha apuntat que això és el que s’adequa més al programa electoral de CiU, que parla de dret a decidir i d’estat propi però no d’independència. ‘Com que hi ha tota aquesta possibilitat àmplia de sortides en la segona pregunta, contemplo molt seriosament deixar-ho a criteri de cadascú dels militants de CiU’.

Els dubtes sobre el sí-sí

Espadaler es va estrenar dissabte en el càrrec de secretari general de CiU, prenent el relleu així a Josep Antoni Duran i Lleida. En la mateixa entrevista ha explicat que aquests dies ha tingut converses amb diversos dirigents i militants del partit i ha conclòs que el primer sí en la consulta del 9-N està molt clar, però no passa el mateix amb la segona pregunta. En aquest sentit, ha reconegut que hi ha ‘una possibilitat àmplia de sortides’, perquè hi ha veus que apunten que un estat confederal implicaria votar ‘sí no’ i d’altres parlen de votar a favor en les dues qüestions.

En aquest sentit, no ha descartat que el seu partit aposti pel ‘sí’ en la primera pregunta però deixi a criteri dels militants la seva posició en la segona. A més, ha argumentat que aquesta posició ‘s’adequa més’ al programa electoral de CiU. ‘Vam concórrer amb el concepte de dret a decidir i estat propi, i aquí estem, però no vam concórrer amb un programa independentista’, ha remarcat Espadaler, que ha constatat, per tant, que fins i tot seria ja per una qüestió de ‘pulcritud’ amb el programa. En tot cas, això ho decidiran, ha recordat, els òrgans del partit, el més important dels quals és el consell nacional.

Només contempla una consulta emparada per la legalitat

En preguntar-li per la possibilitat de celebrar la consulta el 9-N encara que el tribunal constitucional espanyol recorri la llei i el decret de convocatòria, el també conseller d’Interior ha subratllat que ell només contempla una consulta emparada per la legalitat. ‘El que no farà el govern és fer escollir els Mossos entre el Govern i la llei. El govern complirà la llei i el que faci ho farà a l’empara de la llei’, ha argumentat.

En aquest punt, ha criticat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ja estigui donant per fet que el TC suspendrà la llei de consultes. Dir això, al seu parer, és d’un “agosaradament exagerat”, i ha recordat que la Generalitat va ser molt més pulcra amb el Consell de Garanties Estatutàries quan es va demanar el seu dictamen sobre la mateixa normativa. El número dos de CiU ha demanat a Rajoy que tingui respecte per la divisió de poders i ha recordat que si la ciutadania ha perdut la confiança en el TC és precisament per la “manca de respecte que se li ha tingut des de les institucions” arran de l’Estatut.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any