El govern espanyol veta la presència de Mas en la cimera de la Francofonia

  • Amb 77 caps d'estat i de govern, vint dies després de la consulta

VilaWeb
Redacció
21.07.2014 - 10:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La diplomàcia espanyola continua l’ofensiva contra el procés sobiranista de Catalunya. El govern de Mariano Rajoy ha vetat la presència del president de la Generalitat, Artur Mas, en la cimera a Dakar de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF) del 29 de novembre vinent, vint dies després de la consulta, al costat de setanta-set caps d’estat i de govern. Segons el diari El País, l’ambaixador espanyol a París, Ramon de Miguel, va enviar una carta divendres al secretari general de la Francofonia, Abdou Diouf, en què li demanava que no acceptés la petició de Mas d’obtenir l’estatus de convidat especial de la OIF.

Mas va enviar la carta el 25 d’abril proppassat a Diouf, demanant-li de ser acceptat com a convidat especial. Aquesta condició és reservada a ‘entitats o col·lectivitats no sobiranes’ que demostrin compromís amb la Francofonia i acreditin l’ús del francès en el seu territori. Però necessiten el vist-i-plau de l’estat al qual pertanyen. I l’estat espanyol no ho vol.

En efecte, en la carta al secretari general de l’OIF, l’ambaixador espanyol a París deia: ‘El govern [espanyol] té l’objectiu de mantenir i reforçar els llaços culturals, econòmics i comercials amb els països de llengua francesa (….). El govern considera que la millor manera d’atendre aquest objectiu en l’àmbit internacional és perseverar en l’acció conjunta de l’estat en la seva totalitat, coordinant de manera eficaç de totes les comunitats autònomes en favor de la promoció de l’ús del francès i de les relacions amb el món francòfon.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any