El perquè del sí a Juncker de l’eurodiputat d’Unió, Francesc Gambús

VilaWeb
ACN-Redacció
15.07.2014 - 15:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha fet declaracions contràries al dret de decidir dels catalans i a la independència de Catalunya, tant abans com després de les eleccions europees. Aquesta és una de les raons per les quals s’han oposat avui a la seva elecció com a president de l’executiu comunitari els eurodiputats d’ERC-NEC, CDC, ICV i Compromís. Ara, l’eurodiputat d’Unió, Francesc Gambús, que és dins del grup popular a l’eurocambra, hi ha votat a favor.

Així ho ha explicat Gambús:

Tremosa, de CDC, en canvi, ha decidit abstenir-se en la votació de Juncker perquè considera el luxemburguès ‘no és la persona adient en aquest moment en què Europa necessita un impuls nou’. Tremosa ha recordat que Juncker no anava a les llistes del partit a les europees, tot i ser-ne el candidat a presidir la CE i ha considerat que és un ‘candidat del passat’ incapaç de combatre l’euroescepticisme. ‘Promet a tots els grups polítics coses diferents’, ha lamentat l’eurodiputat convergent, que creu que Juncker aplica el mateix en el cas de Catalunya. ‘Ha anat dient coses diferents, a Rajoy va dir-li que li donava suport al 100% i als Verds que era un tema en què no s’hi posava’, ha recordat.

El sí de Gambús

L’eurodiputat d’Unió, Francesc Gambús, ha justificat el seu vot favorable a Juncker perquè creu que ha dibuixat una Europa on Catalunya ‘sigui quin sigui el seu estatus, estarà còmode’. Gambús ha destacat que Juncker, en el seu discurs a Estrasburg, ha fet una ‘ferma defensa de la implementació profunda dels drets fonamentals’ i per l’eurodiputat ‘això té a veure amb el procés català’.

A més, Gambús ha dit que Juncker ‘ha distingit entre nacions i estats europeus’ i que ha avançat que respectaroa el que es decideixi a l’estat espanyol i al Regne Unit sobre Catalunya i Escòcia. Pel cristianodemòcrata, ‘no és casualitat que l’opinió de Juncker sobre el procés hagi canviat des del maig i ara sigui més neutral. Fem feina, el que passa és que hi ha feines que no cal explicar-les’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any