El Financial Times diu que els inversors a l’estat espanyol subestimen el ‘risc’ de la independència de Catalunya

  • Un especial del rotatiu britànic diu que el procés català és el 'principal desafiament' de l'estat espanyol, una vegada superada la crisi econòmica

VilaWeb
ACN
24.06.2014 - 11:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari britànic Financial Times admet que els qui fan inversions a l’estat espanyol subestimen el risc de la independència de Catalunya. En una sèrie especial d’articles sobre Espanya (‘Investing in Spain‘, pdf), diu que el procés català és el principal desafiament de l’estat espanyol: ‘L’impacte financer de la secessió, sense mencionar les fissures polítiques i socials, no s’haurien de subestimar. El govern central fa una defensa ferma contra el referèndum de Catalunya. Però, tot i les enquestes mostrant que la població catalana votaria per la independència, els inversors negligeixen el risc polític.’

La periodista Sarah Gordon avisa que ‘els riscs continuen tot i la recuperació d’Espanya’. Se centra en la situació financera i destaca que la desocupació és ‘un dels molts factors’ que podrien afectar els esforços del govern espanyol per impulsar reformes, però hi afegeix Catalunya: ‘Tenint en compte que la regió representa una cinquena part del PIB del país i que, d’acord amb les estimacions del govern català, fa unes transferències fiscals de més de 16.000 milions d’euros cada any, l’impacte financer de la secessió, sense mencionar les fissures polítiques i socials, no s’hauria de subestimar.’

Crisi de confiança

També parla dels intents del govern espanyol de frenar la consulta, que creu que han mantingut els inversors allunyats del problema. Però en un altre article, el corresponsal Tobias Buck diu que Espanya entra en ‘una crisi de confiança’ mentre surt de la crisi econòmica, i assenyala de nou Catalunya com a principal ‘desafiament’.

‘Reconstruir la confiança en l’estat i les seves institucions serà un esforç d’Hèrcules, i aquesta vegada ni la Comissió Europea, ni el Banc Central Europeu ni el Fons Monetari Internacional no podran ajudar. A Catalunya, més i més gent diu que no volen tenir res a veure amb l’estat espanyol. Les pressions secessionistes augmenten, i arribaran a un punt crític el novembre, quan el govern regional planeja de fer un referèndum sobre el futur polític de Catalunya’, explica el diari.

I encara afegeix que, així com la monarquia ‘sembla assegurada per a les dècades vinents’, després de la proclamació de Felipe VI, ‘no es pot dir això mateix d’un altre dels pilars de l’estat’, el sistema de les autonomies. ‘El principal envit, sens dubte, és a Catalunya, on la desafecció amb Espanya ha arribat a tals proporcions que una gran part de la població, potser més de la meitat, cerca una ruptura històrica amb la resta del país’, diu Tobias Buck.

Així mateix, recorda que Mariano Rajoy creu que la consulta és il·legal i té el suport del parlament espanyol i el tribunal constitucional. Afegeix, tanmateix: ‘La majoria dels analistes comparteixen que una marxa enrere de Catalunya no és previsible. Si Madrid bloca el referèndum, s’espera que Mas convoqui eleccions anticipades amb l’esperança d’una gran majoria a favor dels partits que donen suport a la independència.’

Pel rotatiu, si les plebiscitàries donen aquest resultat, ‘el nou parlament català podria tenir la temptació de fer una declaració unilateral d’independència, cosa que portaria el país a una crisi constitucional sense precedents des de la transició a la democràcia, a final dels setanta’.

‘La por que Espanya s’encamini cap a un període d’inestabilitat política encara no ressona entre els inversors’, admet l’article. ‘El govern de Rajoy sembla que posi les seves esperances en l’elit comercial i la classe mitjana de la regió’, diu. I continua: a Madrid assumeixen que ‘tard o d’hora els riscs associats amb la independència dividiran la societat catalana majoritària i el moviment secessionista’.

‘Tanmateix, és una esperança que sembla de somiatruites –diu–. La situació a Catalunya és volàtil, mentre que el país en general pateix una crisi de confiança en el sistema polític.’ I acaba dient que en un estat que encara viu les ‘cicatrius de la guerra civil i la dictadura’ no es poden ‘subestimar les forces polítiques i socials que promouen l’estabilitat. Però mai havia estat tan difícil de predir el futur immediat d’Espanya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any