L’ANC exhibeix força i unitat

  • Ahir va omplir el teatre la Faràndula de Sabadell · Carme Garcia, d'ICV, va anunciar que es donava d'alta

VilaWeb
Andreu Barnils
12.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va omplir ahir al vespre el teatre la Faràndula de Sabadell, de mil localitats, i va exhibir força i unitat. Només les dues últimes fileres van quedar buides. Un ampli ventall polític hi va donar suport al sí-sí en el referèndum davant un públic entusiasta i de bon humor. De la CUP a CiU, d’Òmnium a l’AMI, tots van pujar a l’escenari el mateix dia que Pere Navarro, ex-batlle de la ciutat veïna, anunciava amb pompa per la televisió que dimitia el càrrec. A l’escenari del teatre, en canvi, l’ex-diputat del grup socialista Toni Comín agraïa humilment que l’Assemblea, entre més, l’hagués convençut de fer-se independentista.

‘Al final em vaig demanar: on veus l’espurna, on veus la il·lusió als ulls de la gent? És als qui volem ser una Dinamarca a Europa, i no una Baviera, a qui ens brillen els ulls. Som nosaltres que tenim l’esperança. Gràcies per haver-me ajudat a veure-ho’, va dir Comín. Minuts abans Carme Garcia, d’ICV (ex-regidora de Sabadell i ex-diputada del Parlament), havia anunciat que ahir a la tarda s’havia donat d’alta de l’ANC. Francesc-Marc Àlvaro, en nom d’Òmnium, havia parlat de la raó moral, ètica, que mou el moviment independentista: ‘No ens mouen tan sols els diners.’

Joan Tardà (ERC) va ser l’orador que va escalfar més el públic: ‘Si no ens deixen votar, sabeu què farem? Votarem! Si no guanyem, sabeu què farem? Guanyarem! I estigueu segurs que l’alè de Junqueras al clatell d’Artur Mas es continuarà sentint perquè es faci la consulta.’ Gat vell, va saber col·locar la falca. Josep Rull (CiU) s’ho mirava esportivament al seu costat, però no hi podia fer res: ja havia xerrat, citant Espriu. L’acte va comptar amb molta presència femenina. Mercè Conesa (batllessa de Sant Cugat), Carme Garcia (ex-regidora d’ICV) i Montserrat Chacón (presidenta de l’ANC de Sabadell) van precedir Carme Forcadell. I la cantant Neus Mar va presentar així l’havanera ‘A contracorrent’. ‘És una havanera que m’agrada molt de cantar, perquè bàsicament només els homes n’escriuen i en canten.’ La seva dolça veu i els acudits, com més àcids millors, del conductor de l’acte, Peyu, van fer volar el temps entre discurs i discurs.

‘Jo no hi entenc, en escacs. Però m’han explicat que molts jugadors, quan volen començar una estratègia d’atac, la primera cosa que fan és blindar el rei. I ara han fet això. Blindar el rei. Estiguem atents a la seva estratègia’, va dir Carme Forcadell sobre l’abdicació de Juan Carlos I. Gens eufòrica, sinó serena, va afegir: ‘La substitució del rei ha estat una jugada intel·ligent. La primera jugada bona que fan en mesos’, va dir en el seu breu discurs. El seu marit se l’escoltava a primera fila. ‘Els fills, si és que vénen, els tinc amb els amics.’

L’acte va congregar molta gent del Vallès, no tan sols de Sabadell, com el periodista Tian Riba, que va fer un arriscat discurs barrejant el penis de Mick Jagger, el sexe de les sípies i el procés. Per increïble que sembli, ho va saber quadrar. L’actor Sergi Mateu, fill de Sabadell, es va fer acompanyar d’un bateria de jazz per recitar les mil i unes raons per a la independència que ell havia trobat, i va tenir un record per Jaume Sastre, l’home que fa trenta-sis dies que començà una vaga de fam per una educació de qualitat i en català a Mallorca. L’acte es va cloure amb el cant dels ‘Segadors’ a ritme d’havanera i el públic dempeus. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any