Tot a punt: #CatalansWantToVote ja treu fum

  • Demà a les 12.00 s'aixecaran simultàniament castells a diferents punts d'Europa i Catalunya

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.06.2014 - 16:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

París, Londres, Berlin, Brussel·les, Ginebra, Lisboa i Roma ja respiren ambient casteller. Els membres de les colles que, de la mà d’Òmnium Cultural, aquest diumenge han d’aixecar simultàniament castells en aquestes capitals europees per reivindicar el dret a decidir dels catalans ja han arribat en un ambient distès i festiu i i han inspeccionat el lloc. En alguns casos ja han aixecat les primeres construccions, com la Colla Vella dels Xiquets de Valls a París, o ho faran aquesta tarda, com els Borinots de Sants, a Lisboa. En total, 5.000 castellers de 71 colles ompliran les places d’aquestes ciutats, de Barcelona i 41 pobles de Catalunya en l’acció Catalans want to vote – Human towers for democracy.

La colla Vella dels Xiquets de Valls ja és a París. Més de 180 castellers han sortit en expedició des de les 4 de la matinada cap a la capital francesa, repartits en cinc vols diferents. Algun dels grups no han volgut esperar a diumenge per fer el primer castell i ja han aixecat el primer pilar de quatre a la mateixa porta de l’aeroport d’Orly. En un ambient distès, animat i divertit, s’han traslladat tots a l’hotel que els allotja.

A primera hora de la tarda, els responsables de la colla i els d’Òmnium s’han desplaçat fins al punt exacte on diumenge al matí aixecaran el castell, a pocs metres de la Torre Eiffel. Un cop han decidit que tot està apunt per l’espectacle, han estat rebuts, junt a l’alcalde de Valls, Albert Batet, per la delegada del Govern de la Generalitat a França, Maryse Olivé. Al vespre, el Casal Català de París convida als castellers a sopar al local de la Maison Basque, on faran la primera trobada de germanor entre tots els participants a l’acte de diumenge.

Els castellers de vilafranca, a la Grand Place de Brussel·les

A Brussel·les, els Castellers de Vilafranca han escollit la Grand Place per a l’actuació de diumenge. Amb una pinya menor a la d’altres ocasions, els verds volen prioritzar les construccions segures per assegurar-se que el castell no caigui. Aprofitant la seva estada a Bèlgica, fins on s’ha desplaçat una comitiva de 150 membres, la colla celebrarà d’altres actuacions a Flandes i Valònia.

L’agrupació verda ja va actuar dijous a Gant i aquest divendres a l’Atòmium de Brussel·les. Dissabte, la colla es desplaça fins a Lieja i després actuarà davant del Manneken Pis de la capital belga. També és previst que els verds enlairin pilars a l’interior del Parlament Europeu i de la delegació del Govern de Catalunya. Aquesta no és la primera actuació dels vilafranquins tenen fora del Principat. Anteriorment, han viatjat a ciutats com Frankfurt, Nova York i Londres.

Joves Xiquets de Valls, prop de la tower Bridge de Londres

Precisament a la capital britànica, el riu Tàmesi i l’emblemàtica Tower Bridge de Londres seran testimonis de l’actuació de la Colla Joves Xiquets de Valls, que vol aixecar un castell de 8, probablement el de 4. Els diables vermells desplaçaran una expedició de 160 castellers fins a la capital britànica, on combinaran el turisme amb diversos actes.

Avui, per exemple, visitaran el Guys Hospital per ajudar un grup de catalans residents a Londres que també fan castells i que formen part de l’agrupació Catalans UK Nacional Catalana-England. Aquest mateix vespre, els de Valls seran els protagonistes d’un sopar de germanor organitzat per l’entitat Catalans UK. Durant els tres dies de viatge al Regne Unit, la Colla Joves Xiquets de Valls estarà acompanyada de l’historiador Paul Preston, autor de diverses obres sobre la història contemporània d’Espanya, que exercirà d’ambaixador. Abans de l’actuació de diumenge a Londres, la colla vallenca ha participat en experiències similars a Alemanya, França i, més recentment, Estònia.

Els Borinits de Sants aterren a Lisboa

A Lisboa, els Borinots de Sants han arribat en diferents vols al llarg d’aquest divendres i dissabte. Un total de 196 castellers són a la capital portuguesa, que aquests dies viu la seva festa major. Aquesta coincidència fa que els de la camisa gris actuïn ja aquesta tarda i vespre de dissabte.

A les sis de la tarda, els Borinots aixequen castells en ple centre de Lisboa, davant l’emblemàtic ascensor urbà del barri de Santa Justa. Els castellers de Sants preveuen aixecar-hi castells de set. Un cercavila durà els castellers fins a un altre punt neuràlgic de la ciutat, el Panteó Nacional, al barri d’Alfama un dels bressols de la música folklòrica a Lisboa.

En aquest punt i a dos quarts de nou del vespre tindrà lloc la fusió de la més gran expressió de les cultures catalana i portuguesa. Els borinots prepararan els primers castells de vuit a ritme de les melancòliques notes de fado portuguès. Les guitarres s’apagaran per donar pas a les gralles que marquen l’inici de la construcció.

Aquest diumenge, l’actuació castellera pel dret a decidir es trasllada a un altre espai emblemàtic, la Torre de Belém. Es tracta d’una fortalesa defensiva oberta a l’Oceà Atlàntic, construïda al segle XVI. Avui esdevé un dels principals atractius de la ciutat. Els Borinots plantegen aixecar-hi el tres de vuit.

Ginebra, sota la mirada d’organismes internacionals

A Ginebra, la colla Xiquets de Reus aixecarà el castell a la plaça de les Nacions, centre neuràlgic d’organitzacions mundials com la seu de les Nacions Unides (ONU) o l’Organització Mundial de la Salut (OMS). En total, uns 170 castellers s’han desplaçat fins a Suïssa, on fins i tot han fet pilars improvisats al mig del carrer per explicar gràficament als curiosos què són els castells.

El gruix dels castellers han arribat en avió o en furgonetes aquest divendres i dissabte han acabat d’arribar la resta. Faran un castell d’escalfament per preparar-ser per a la cita de diumenge a les sis de la tarda a la població veïna de Lausana, on la colla passarà la nit.

Dissabte al matí, una representant dels castellers, una d’Òmnium Cultural i membres dels centres catalans de Ginebra i Lausana han anat fins a la plaça per ultimar els últims detalls i organitzar sobre el terreny la diada castellera reivindicativa, que tindrà el punt àlgid quan es desplegui la pancarta en francès dient al món que Catalunya vol votar.

La ubicació escollida és una plaça amb el terra ple de sortidors d’aigua que es tallaran per a l’ocasió i una cadira immensa de tres potes i una quarta trencada, una obra que simbolitza el rebuig a les mines antipersona i a les bombes clúster.

I el Twitter ja bull amb l’etiqueta #catalanswanttovote que servirà per aplegar les informacions, imatges i comentaris d’aquesta espectacular acció d’internacionalització:

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any