‘Magnífics ambaixadors de la noble i justa causa catalana’

  • Mas qualifica així els més de cinc mil castellers que reivindicaran demà el dret de decidir amb l'acció 'Catalans want to vote - Human towers for democracy'

VilaWeb
VilaWeb
ACN
07.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Més de cinc mil castellers reivindicaran aquest diumenge el dret de decidir amb l’acció Catalans want to vote – Human towers for democracy. Es tracta d’una iniciativa organitzada per Òmnium Cultural i que pretén omplir les places de Brussel·les, París, Londres, Berlín, Ginebra, Roma, Lisboa, Barcelona i quaranta-un pobles de Catalunya amb els castells de setanta-una colles catalanes. Amb aquesta exhibició internacional les entitats catalanes volen donar a conèixer la voluntat dels catalans de votar el 9 de novembre a través d’un símbol com els castells. Així, el 8 de juny a les 12.00 s’aixecaran simultàniament castells a diferents punts d’Europa i Catalunya.

‘Uns magnífics ambaixadors de la causa catalana’ que amb la seva mobilització reivindiquen ‘una causa noble i justa’, segons va afirmar ahir Artur Mas, president de la Generalitat, davant dels representants de les colles castelleres i de Muriel Casals, presidenta d’Òmnium. Casals va explicar que el demà a migdia es carregarien diversos castells arreu d’Europa i de Catalunya que serien l’expressió de la capacitat dels catalans de ‘fer pinya’ i d’intentar ‘tocar el cel’. Casals va afegir que pels catalans tocar el cel era aconseguir el dret d’anar a votar.

Artur Mas va rebre al Palau de la Generalitat una àmplia representació de les colles castelleres que conjuntament amb Òmnium han organitzat per demà una actuació de castellers a set ciutats europees, catalanes i d’arreu del món per reivindicar el dret a votar dels catalans en la consulta del 9-N.

El president va reconèixer la importància de la mobilització internacional perquè el procés català necessitava ‘d’impactes’ internacionals plens de simbolisme per ajudar a consolidar el procés de transició nacional que ha engegat Catalunya.

Mas va insistir que en aquests dos últims anys les actuacions del ‘poble català’ s’havien caracteritzat per ser ‘elegants i pacífiques’ com és el cas de la ‘Via Catalana’, l’11 de setembre i ara aquesta mobilització castellera arreu d’Europa, Barcelona, Catalunya i altres localitats com Pamplona, Mont-real i Santiago de Xile.

Mas va recordar que tant com el ‘què’ es vol és important el ‘com’ s’ha de fer i en aquest sentit ha destacat el ‘bon rotllo’ de les mobilitzacions catalanes.

Pel president, en aquest procés de transició nacional és necessari ‘carregar-se de raons, que s’entenen moltes i explicar-ho bé’ arreu. Cal buscar ‘cops d’efectes’ i aquesta mobilització d’aquest cap de setmana ‘ens farà quedar bé’.

 

Més informació: Jordi Savall, Paul Preston i Sergi López, padrins de ‘Humans towers for democracy’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any