‘Magnífics ambaixadors de la noble i justa causa catalana’

  • Mas qualifica així els castellers que actuaran diumenge a set ciutats d'Europa

VilaWeb
VilaWeb
ACN
06.06.2014 - 20:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les set colles castelleres que actuaran diumenge a set ciutats europees per reivindicar el dret de votar de Catalunya el 9-N són ‘uns magnífics ambaixadors de la causa catalana’ que amb la seva mobilització reivindiquen ‘una causa noble i justa’, segons ha afirmat Artur Mas, president de la Generalitat, davant dels representants de les colles castelleres i de Muriel Casals, presidenta d’Òmnium. Casals ha explicat que el diumenge al migdia es carregaran diversos castells arreu d’Europa i de Catalunya que són l’expressió de la capacitat dels catalans de ‘fer pinya’ i d’intentar ‘tocar el cel’. Casals ha afegit que per els catalans tocar el cel suposa aconseguir el dret a ‘anar a votar’.

Artur Mas ha rebut al Palau de la Generalitat una àmplia representació de les colles castelleres que conjuntament amb Òmnium han organitzat per aquest diumenge una actuació de castellers a set ciutats europees, catalanes i d’arreu del món per reivindicar el dret a votar dels catalans en la consulta del 9-N.

El president ha reconegut la importància de la mobilització internacional perquè el procés català necessita ‘d’impactes’ internacionals plens de simbolisme per ajudar a consolidar el procés de transició nacional que ha engegat Catalunya.

Mas ha insistit que en aquests dos últims anys les actuacions del ‘poble català’ s’han caracteritzat per ser ‘elegants i pacífiques’ com és el cas de la ‘Via Catalana’, l’11 de setembre i ara aquesta mobilització castellera arreu d’Europa, Barcelona, Catalunya i altres localitats com Pamplona, Mont-real i Santiago de Xile.

En la seva intervenció ha recordat que tant com el ‘què’ es vol és important el ‘com’ s’ha de fer i en aquest sentit ha destacat el ‘bon rotllo’ de les mobilitzacions catalanes.

Per el president en aquest procés de transició nacional és necessari ‘carregar-se de raons, que s’entenen moltes i explicar-ho bé’ arreu. Cal buscar ‘cops d’efectes’ i aquesta mobilització d’aquest cap de setmana ‘ens farà quedar bé’.

Mas ha acabat reclamant l’eslògan de la mobilització ‘Catalans want to vote. Human towers for democracy’ i dient en castellà que ‘a buen entendedor pocas palabras bastan’.

Muriel Casals ha destacat la importància de la mobilització i ha assenyalat que diumenge al migdia es carregaran diversos castells arreu d’Europa per donar a conèixer una de les coses ‘més boniques’ de la cultura catalana.

La presidenta d’Òmnium ha afegit que amb els castells ‘s’expressa la capacitat dels catalans de fer pinya i intentar tocar el cel’. Casals ha afegit que per els catalans en aquests moments ‘tocar el cel’ suposa aconseguir el dret a votar en la consulta convocada per el 9-N.

Jordi Carbonell, portaveu de les coles castelleres, ha explicat que les setanta colles castelleres que participen en la mobilització són una mostra de l’esperi ‘d’inclusió’ i solidaritat. Carbonell ha afegit que els castellers volen que aquesta mobilització serveixi per el 9-N els catalans puguin votar en la consulta.

El president ha rebut al Palau de la Generalitat als representants de les 7 colles castelleres que actuaran aquest cap de setmana a diverses capitals europees en una mobilització que té com objectiu promocionar el dret a decidir de Catalunya i la consulta del 9-N. L’acció té la denominació ‘Catalans want to vote. Human towers for democracy’.

Les actuacions europees seran a les ciutats de París, Brussel·les, Berlin, Lisboa, Roma, Londres i Ginebra. També hi haurà rèpliques a les ciutats de Mont-real, Santiago de Xile i Pamplona, entre d’altres.

A més de les 7 colles castelleres que viatjaran per Europa i haurà una seixantena de colles castelleres que actuaran el diumenge a les 12 del migdia en diverses localitats de Catalunya. En total, uns 5.000 castellers participaran en aquesta mobilització.

La iniciativa està llençada per Òmnium Cultural que ha aconseguit el 30% de finançament (130.000 euros) amb aportacions de 3.500 mecenes a través de la xarxa d’Internet. La resta del pressupost, uns 400.000 euros, han estat aportacions de 130.000 euros que han aportat respectivament Òmnium i les colles castelleres, ‘pagats de la butxaca de cada un dels castellers’ que participa a la mobilització, ha explicat Jordi Carbonell a l’ACN.

Les actuacions a l’estranger estaran acompanyades per persones reconegudes ja sigui en l’àmbit artístic i de la literatura. A París, el músic Jordi Savall acompanyarà a la Colla Vella dels Xiquets de Valls; a Londres l’escriptor Paul Preston estarà amb els Colla Jove de Xiquets de Valls; a Lisboa el dramaturg Helder Costa acompanyarà als Castellers de Sants; a Brussel·les l’actor Sergi López estarà amb els Castellers de Vilafranca; a Ginebra l’actor Joan Mompart acompanyarà als Xiquets de Reus; a Berlin actuen els Xics de Granollers; i a Roma els Bordegassos de Vilanova.

També hi haurà una actuació a Barcelona que tindrà dos escenaris diferents. Un estarà a la plaça de Sant Jaume on actuaran els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i els Castellers de Sabadell; i l’altra escenari serà davant de la Sagrada Família on actuaran els Castellers de la Sagrada Família.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any