El PP accelera els tràmits per a la successió de Juan Carlos

  • Demà s'aprovarà el decret llei i la setmana vinent ja podria entrar en vigor la llei orgànica per lectura única

VilaWeb
VilaWeb
ACN
02.06.2014 - 17:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol i el congrés acceleraran al màxim els tràmits per a la successió del rei Juan Carlos en favor del seu fill Felipe. Demà mateix es reuniran, de manera extraordinària, el consell de ministres i la mesa del congrés per activar el reial decret que acabarà aprovat per ‘lectura única’ a les corts espanyoles, un mecanisme encara més ràpid que el d’urgència. El decret de llei orgànica donarà el vist-i-plau a la coronació de Felip VI. El suport de les dues grans forces espanyoles, PP i PSOE, garanteix que no hi hagi impediments a la tramitació, la qual requereix majoria absoluta i podrà estar enllestida en un termini màxim de vint dies. 

Durant els trenta-nou anys de mandat de Juan Carlos no s’ha aprovat mai cap mecanisme per a determinar com s’ha de fer el seu relleu, així que el congrés es guiarà per l’article 57.5 de la consititució espanyol, que diu: ‘Les abdicacions i renúncies i qualsevol dubte de fet o de dret que tingui lloc en l’ordre de successió a la Corona es resoldrà per una llei orgànica.’

El text d’aquesta llei orgànica serà aprovat aquest dimarts, en forma de decret llei, al consell de ministres extraordinari i haurà de contenir la regulació del relleu del cap d’estat. Podria constar només de dos punts, fet que afavoreix l’agilitat en el procés. El primer seria per regular i aprovar l’abdicació del monarca i l’altre per establir el moment en què entra en vigor. 

Les lleis orgàniques es reserven per a qüestions sensibles, com ara els drets fonamentals o els estatuts d’autonomia. Per aprovar-les, no n’hi ha prou amb la majoria relativa a les corts sinó que cal una majoria absoluta del congrés i del senat. En aquest cas, els màxims responsables del PP i el PSOE ja han expressat la seva plena disposició a culminar el relleu amb celeritat i sense fer-ne una camp de batalla política. Tots dos grups parlamentaris superen amb escreix la majoria absoluta, i a més tenen el suport d’UPyD. 

La via més ràpida

El govern espanyol i el PP ja han comunicat als grups parlamentaris que volen que el decret es tramiti per lectura única, un mecanisme encara més ràpid que la via d’urgència. 

La tramitació normal d’una llei orgànica implicaria primer un debat sobre la totalitat del projecte en ple. Després la presentació d’esmenes parcials, la discussió en ponència i en comissió, l’aprovació del dictamen i un nou ple per aprovar o descartar la llei. El mateix procés es repetiria al senat. 

El tràmit d’urgència redueix els terminis a la meitat, però manté tot l’itinerari de la llei. En canvi, el de lectura única implica que el text no ha de ser discutit ni aprovat en comissió. Només s’ha de discutir una vegada en ple i, en acabar el debat, sotmetre’s a una votació on, si s’aprova, queda definitivament aprovat. 

Per engegar-lo, dimarts hi haurà una reunió de la mesa del congrés, que qualificarà el decret com a Llei orgànica per lectura única. L’assumpte es debatrà en un ple extraordinari aquesta mateixa setmana o bé entrarà a la bossa de qüestions a abordar al ple del dimarts 10 de juny. Un cop signat pel rei Juan Carlos, es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any