El govern utilitzarà dependències de la Generalitat el 9-N en els municipis que no col·laborin

  • Governació ja té a punt el model d'urna de cartró i la papereta per a la consulta del 9-N

VilaWeb
VilaWeb
ACN
24.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern ja ha escollit el model d’urna per votar el 9-N. Es tracta d’una caixa plegable de cartró amb dues finestres als laterals que té un cost d’uns 2 euros. Un preu molt més reduït que el de les urnes de plàstic que està al voltant de 35 euros. El Departament de Governació calcula que en necessitarà unes 6.000, de moment compta amb dos exemplars de mostra i encara no s’ha fet l’encàrrec. El principal candidat per elaborar les urnes és el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) de Lleida, perquè ja és l’encarregat de fer la documentació de la Generalitat. El govern preveu posar urnes a les dependències que són propietat de la Generalitat en els municipis d’ajuntaments que no col·laborin amb la consulta.

El govern s’ha posat en contacte amb el CIRE de Lleida per saber si té capacitat per assumir l’encàrrec de l’elaboració de les urnes i de les paperetes per votar el 9-N. L’encàrrec però encara no s’ha fet des de l’Àrea de Processos Electorals i Consultes Populars. Segons Governació, seran necessàries unes 6.000 urnes, una xifra inferior a les 8.200 que es distribueixen en unes eleccions al Parlament.

Un altre front de la logística són els punts de les votacions, és a dir, els llocs on s’instal·laran les urnes i s’anirà a votar. El Departament de Governació va rebent la resposta dels batlles de Catalunya a la carta que la vice-presidenta va enviar a tots els municipis de Catalunya per saber si estan disposats a col·laborar. En els casos que els ajuntaments no vulguin cedir espais, el govern ja té planificat el pla B, instal·lar les unes en els edificis o dependències que són titularitat de la Generalitat.

La vice-presidenta del govern i titular de Governació i Relacions Institucionals ha assegurat en un article publicat a La Vanguardia que ‘l’operatiu estarà a punt per garantir una consulta transparent, internacionalment inqüestionable i amb plenes garanties jurídiques’. En aquesta línia, ha explicat que des de fa mesos es treballa ‘discretament’ en la logística i ha afegit que es tracta d’un operatiu que no es pot improvisar i que és ‘complicat però alhora tremendament il·lusionant’. Un procés participatiu d’aquestes característiques exigeix una ‘complexa organització humana i material’, segons la vicepresidenta.

D’altra banda, Ortega assegura que les institucions catalanes compliran la llei fent referència a la llei de consultes que s’està tramitant al Parlament. I ha afegit que els partits que no formaven part de l’acord sobre la data i la pregunta, ‘encara són a temps per sumar-s’hi’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any