La Nit dels Museus fa deu anys

  • Obren les portes i no tanquen fins la matinada amb activitats per a tota la família: exposicions, dansa, tallers, visites comentades i concerts

VilaWeb
Redacció
17.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Demà és el Dia Internacional dels Museus, una iniciativa que es va engegar el 1977 per sensibilitzar el gran públic sobre el paper dels museus en la societat i a la qual s’han anat sumant cada any institucions de tot el món. Paral·lelament, des del 2005 a França es va començar a celebrar la Nit dels Museus, el dia abans, amb l’obertura gratuïta de portes fins a mitjanit.

En la desena Nit dels Museus, una iniciativa ja estesa per tres mil museus d’Europa, hi participen avui centenars de museus dels nostre país, que durant tot el dia obriran la porta per a oferir activitats gratuïtes als visitants sobre el tema elegit pel Consell Internacional de Museus (ICOM) enguany: ‘Els vincles creats per les col.leccions dels museus.’

Centres culturals de tot el país ofereixen gratuïtament visites nocturnes, exposicions, mostres de dansa, tallers, visites comentades i concerts. Al Principat, únicament a l’àrea de Barcelona ja en són més de seixanta.

Al País Valencià l’oferta també és molt àmplia, especialment a la ciutat de València, on participen tots els museus municipals.

I a Catalunya Nord, en són una desena, els museus i centres culturals que obren portes fins a mitjanit.

Calidoscopi de la Nit

Per a celebrar la desena Nit dels Museus, enguany s’ha posat en marxa una iniciativa de participació col·lectiva a escala europea, el Calidoscopi de la Nit. Bàsicament es demana que, a través d’una aplicació (Android i iOS), els ciutadans enviïn una autofoto feta durant la Nit.

VanGoYourself

Una altra proposta lligada amb la desena Nit dels Museus és VanGoYourself, proposada pel portal cultural Europeana. S’hi encoratja els visitants de museus a recrear una cinquantena d’obres pictòriques clàssiques d’artistes com Van Gogh, Rembrandt i Vermeer.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any