El sobiranisme basc celebra l’Aberri Eguna amb la mirada posada a Catalunya i Escòcia

  • El PNB i l'esquerra abertzale fan avui els actes de la diada a Bilbao i Pamplona, respectivament

VilaWeb
Redacció
20.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com cada Diumenge de Pasqua els sobiranistes bascos tenen una cita en l’Aberri Eguna (Dia de la Pàtria, en èuscar). Aquesta diada que se celebra des del 1932 esdevé cada any un termòmetre polític del sobiranisme basc. Enguany, el Partit Nacionalista Basc i els partits agrupats en la coalició Bildu convoquen els seus actes principals a Bilbao i Pamplona, respectivament. I ho fan amb la mirada posada als processos d’independència de Catalunya i Escòcia, que enguany han convocat referèndums a la tardor. A banda del dret de decidir, també tindran un paper destacat les referències a Europa per la proximitat de les eleccions europees del 25 de maig.

De fet, el PNB ha convocat el seu acte amb el lema ‘Euskadi mirant a Europa’ a la plaça Nova de Bilbao a dos quarts de dotze del migdia. Per la seva banda, Sortu, EA, Aralar, Alternatiba i Abertzaleen Batasuna convoquen un gran marxa a Pamplona que començarà a les dotze del migdia als cinemes Golem i acabarà al passeig Sarasate. Aquestes formacions ja van fer ahir una marxa a Larresoro, Iparralde.

Curiosament, PNB i Bildu continuen celebrant la diada basca per separat tot i que els màxims dirigents de totes dues formacions han expressat el seu desig de poder fer una celebració conjunta més enllà de les sigles dels partits. Així, el president de l’Euskadi Buru Batzar del PNB, Andoni Ortuzar, ha dit que calia superar les divisions dels partits a favor d’aquest projecte de país que s’està construïnt. La diputada de Bildu Laura Mintegi ha assenyalat que l’única diferència de la diada s’ha de fer entre els que la celebren i els que no ho fan. I s’ha demanat en veu alta: ‘Per què no celebrem junts l’Aberri Eguna?’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any