El CATN descarta que un estat català quedi fora de la UE automàticament

  • L'òrgan assessor del govern ha presentat avui el sisè informe, sobre les vies d'integració a la Unió d'un eventual estat català

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.04.2014 - 13:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell Assessor per a la Transició Nacional ha presentat avui al govern català un nou informe (pdf), en aquest cas, sobre les vies d’integració a la Unió Europea d’un eventual estat català. Aquest sisè informe, presentat públicament pel president del CATN, Carles Viver i Pi-Sunyer, recull els quatre possibles escenaris: que una Catalunya independent continuï formant part de la UE; que l’estat català en sortís però preveient un procés de reintegració ràpid i que mantindria l’aplicació del dret europeu mentre durés; una adhesió ordinària com qualsevol territori que en demana la integració; o l’exclusió.

Pi i Sunyer ha descartat el tercer i quart escenari i ha explicat que una de les conclusions de l’informe és que les tesis que afirmen que una eventual Catalunya independent quedaria automàticament fora de la Unió Europea i hauria de demanar-ne l’adhesió com si fos un tercer estat era ‘una tesis sense base jurídica sòlida, ja que això no és previst en l’ordenament’. Per la mateixa raó, ha dit, les tesis contràries que asseguren que l’estat català romandria a la UE tampoc no tenia cap base sòlida. 

El CATN destaca la ‘plexibilitat i pragmatisme de la UE’ en aquestes situacions i per això conclou que la decisió no dependrà tant de criteris jurídics com de polítics: ‘En el fons, no fem un debat jurídic, sinó que el gran debat és basat en criteris polítics i interessos econòmics’, ha sentenciat Pi i Sunyer. 

El Consell creu que ‘amb tota probabilitat’, Catalunya quedarà dins de la UE o, si més no, sortirà temporalment per tornar a entrar de manera ràpida, mantenint el dret europeu en tot moment. Viver Pi-Sunyer creu que ‘no té massa sentit que els estats membres i la UE estiguin disposats a trair els seus valors i principis fundacionals i perjudicar-se econòmicament’. Sí que ha reconegut que ‘l’únic problema seriós’ seria el del possible vet d’Espanya. Ara bé, ha opinat que això només evitaria la continuïtat automàtica però ‘no és previsible que la força d’aquest vet pugui ser tant com per obligar a què Catalunya es quedi fora sense règim transitori i posant-se a la cua de Sèrbia o Turquia’. ‘El dilema per al CATN no és si Catalunya acabarà formant part de la UE, sinó quan i com ho farà’, ha resumit el president del consell, que ha afegit que ‘la lògica i el pragmatisme més elemental’ portaria a pensar en un primer escenari, el de la continuïtat automàtica, però s’admet una possibilitat en cas de vet espanyol. 

I és que Viver Pi-Sunyer ha indicat que el CATN està ‘molt convençut’ que els arguments jurídics passaran a ‘segon pla’ i que prevaldrà la qüestió política i sobretot econòmica. La UE buscarà, ha continuat, ‘el desllorigador com l’ha trobat en altres casos’, perquè ‘no té massa sentit que set milions i mig d’europeus que volen continuar sent-ho no ho puguin ser perquè hi ha un estat que vol una imposar una sanció’.

En aquest punt, ha recordat que Catalunya és aportadora neta de recursos, i això se li ha de sumar també les relacions comercials i que la immensa majoria del transport de mercaderies entre Europa i el sud passa pels Pirineus.

També ha rebutjat l’argument de l’efecte d’emulació, és a dir, que altres estats podrien al·legar que tindrien problemes similars en els seus territoris si acceptessin una Catalunya independent. Segons Viver Pi-Sunyer, les característiques d’aquests territoris no tenen res a veure amb el procés català.

El president del CATN ha opinat que la UE tindrà en compte que el procés s’ha produït democràtica i pacíficament, i sobretot intentant sempre l’acord amb l’Estat.

‘Ni espai exterior ni Robinson Crusoe’

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha considerat que aquest informe és ‘l’exercici és sòlid, més transparent i rigorós’ sobre aquest debat que s’ha fet fins ara. Homs ha demanat ‘rigor’ al govern espanyol i ha constatat que en cas d’independència, ‘ni Catalunya divagarà per l’espai ni estarà en illes de Robinson Crusoe’.

‘Ens agradaria, i em dirigeixo al govern espanyol, una mica de rigor i una mica menys de propaganda’, ha conclòs. També ha aprofitat per recordar que en termes relatius, Catalunya fins i tot aporta més que Alemanya.

Els dotze informes pendents, abans de l’estiu

El CATN té acabats ja dos informes més: el que analitza la qüestió del deute i la negociació del repartiment i el de les relacions comercials entre Catalunya i Espanya. Té quatre més pràcticament acabats, pendents d’una última revisió: abastament d’aigua i energia; euro, banc de Catalunya i accés al Banc Central Europeu; procés constituent, i organismes reguladors en matèria de gas, electricitat i telecomunicacions.

A banda d’aquests sis que ja estan acabats o pràcticament, en queden sis més que ja estan iniciats: seguretat social; seguretat externa i interna; relacions internacionals; poder judicial; successió d’ordenament de contractes i de personal, i viabilitat econòmica d’un estat independent. El CATN manté el compromís d’entregar-los abans de les vacances d’estiu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any