El Washington Post contradiu Margallo, negant la comparació entre Catalunya i Crimea

  • 'Hi ha una ventall ben gran de raons' per a tombar la comparació, diu el periodista Adam Taylor

VilaWeb
Redacció
19.03.2014 - 11:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja ho va fer The New York Times en un editorial. I ara ha estat el Washington Post en un article d’un dels seus reporters de política internacional, Adam Taylor, que ha contradit amb contundència el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i sobretot el ministre José Manuel García-Margallo. Ambdós, per a desacreditar el procés català, diuen que és un cas ‘absolutament comparable’ amb Crimea. Doncs aquesta és la resposta de Taylor: ‘Hi ha una ventall ben gran de raons per les quals Escòcia i Catalunya no s’assemblen a Crimea.’

‘Fonamentalment, els referèndums d’Escòcia i Catalunya no es duen a terme en un clima de violència. El Regne Unit s’ha compromès a acceptar els resultats escocesos (per més que Espanya no ho farà amb Catalunya) i el període de campanya és superior a dues setmanes’, diu el periodista del prestigiós diari nord-americà.

En l’article, recorda que ahir Vladímir Putin invocava la història per a justificar la petició de formalitzar l’annexió de Crimea a Rússia i retreia fets com la caiguda de l’URSS; o la independència de Kossove, sobre la qual destacava que la intervenció nord-americana havia estat il·legítima. Per això titllava d’hipòcrita la reacció dels EUA en el cas d’Ucraïna.

L’autor de l’article contraposa la situació actual de Crimea, defensada per Putin, amb diversos precedents històrics, com ara la reunificació d’Alemanya, la separació de Txecoslovàquia, el naixement de nous estats als Balcans després de guerres sagnants, la declaració d’independència de Kossove… I finalment parla del futur, de Catalunya i Escòcia.

‘Escòcia (ara una part del Regne Unit) i Catalunya (ara una part d’Espanya) podrien ser estat sobirans: ambdós faran referèndums sobre la independència a final d’any. Per més que Rússia no els esmentés en el discurs d’ahir, Rússia els ha utilitzats per a justificar el referèndum de Crimea. Per exemple, la portaveu del consell federal, Valentina Matvienko, va dir no fa pas gaire: “Ningú no diu que el referèndum d’Escòcia sigui il·legal.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any