Crimea vota per la unió amb Rússia

  • Els primers resultats oficials del referèndum indiquen més d'un 95% de vots a favor de l'adhesió

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.03.2014 - 23:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 95% dels votants del referèndum de Crimea han donat suport a l’adhesió a la Federació Russsa, segons els primers resultats del recompte oficial que ha anunciat la comissió electoral. La participació ha estat molt alta, més d’un 70% del cens. El referèndum s’ha fet enmig d’una gran tensió diplomàtica i, a més, Ucraïna ha alertat de moviments de tropes russes dins les seves fronteres.

Ara, tant els Estats Units com la Unió Europea ja han dit que no reconeixerien el resultat d’un referèndum que qualifiquen d’il·legal.

La Casa Blanca ja ha dit que no s’estaria plegada de braços per un fet que considera ‘una apropiació de territoris per la força’ per part de les autoritats russes. El govern nord-americà diu que rebutja aquest referèndum i avisa que la comunitat internacional no en reconeixerà pas el resultat, perquè ‘s’ha fet sota l’amenaça de la violència i de la intimidació d’una intervenció militar russa que viola el dret internacional’.

Tensió abans del referèndum

El referèndum arribava després d’un augment de la tensió diplomàtica i fins i tot militar entre Rússia i Ucraïna. Les autoritats de Crimea van informar que vuitanta soldats, quatre helicòpters de combat i tres blindats havien entrat dissabte al sud del país i havien pres el control de Strikove, un poble de la regió de Kherson; van condemnar l’acció militar i van demanar a Rússia que retirés immediatament les forces del territori ucraïnès. ‘Ucraïna es reserva el dret de prendre totes les mesures necessàries per a aturar la invasió militar russa’, van dir.

Mentre això passava a Ucraïna, al consell de seguretat de l’ONU Rússia vetava una resolució presentada pels Estats Units contra el referèndum. La resta de membres del consell, inclosos tots els representants la UE, el Japó i Turquia, van votar a favor de la resolució presentada.

I també el dia abans del referèndum el parlament d’Ucraïna va aprovar gairebé per unanimitat (278 vots favorables de 296 diputats) la dissolució del parlament regional de Crimea. La vigília de la votació es va viure, doncs, tensió i fins i tot violència, a Ucraïna; a la ciutat de Khàrkiv hi va haver dos morts en topades entre activistes pro-russos i pro-ucraïnesos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any