Rússia veta una resolució contra el referèndum de Crimea a l’ONU

  • Ucraïna dissol l'autonomia de Crimea un dia abans del plebiscit

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.03.2014 - 17:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Rússia ha vetat avui al consell de seguretat de l’ONU una resolució presentada pels Estats Units contra el referèndum de demà a Crimea en què es votarà l’annexió a la Federació Russa. La resta de membres del consell, inclosos tots els representants la UE, el Japó i Turquia, han votat a favor de la resolució presentada, i només hi ha hagut, a part del no rus, l’abstenció de la Xina. L’ambaixador rus, Vitali Txurkin, ha dit que el text atemptava contra la igualtat de drets dels ciutadans de Crimea i el seu dret d’autodeterminació.

Avui mateix el parlament d’Ucraïna ha aprovat gairebé per unanimitat (278 vots favorables de 296 diputats) la dissolució del parlament regional de Crimea, just un dia abans de la celebració del referèndum. La vigília de la votació hi ha ha tensió, i fins i tot violència, a Ucraïna; a la ciutat de Kharkiv hi ha hagut dos morts en topades entre activistes pro-russos i pro-ucraïnesos.

Continuen els intensos moviments diplomàtics previs al referèndum de demà, amb les autoritats russes donant un suport total al plebiscit i les ucraïneses avisant que és il·legal. Els Estats Units també pressionen en aquest sentit, alertant que es viola la sobirania d’Ucraïna.

A més, hi ha moviments de tropes; el Pentagon diu que mantindrà un contingent al Mediterrani durant uns quants dies per causa de la crisi a Ucraïna, segons que informa la BBC. I Rússia ha mogut una columna de vehicles militars i artefactes d’artilleria al nord de Crimea, i els agents fronterers d’Ucraïna ja revisen els trens que van de Crimea a la resta d’Ucraïna.

Informació relacionada:

Document: El text de la declaració d’indepenència de Crimea, en català

Informe: La regió dels estats fantasma

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any