Els verificadors declaren que van rebre el compromís verbal d’ETA de segellar les armes

  • 'Hi ha una oportunitat autència per a la pau' diuen · Bill Clinton envia un missatge de suport al procés

VilaWeb
Redacció
24.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els tres membres de la Comissió Internacional de Verificació que han comparegut a l’Audiència Nacional espanyola han declarat que els seus interlocutors d’ETA els van donar el ‘compromís verbal’ de ‘segellar’ l’armament que van mostrar públicament, segons que han informat fonts de l’Audiencia Nacional. També han explicat al jutge que, un cop mostrades les armes, els membres d’ETA les van posar en una capsa i se les van tornar a emportar, segons diversos mitjans. 

La trobada entre els membres d’ETA i els verificadors internacionals es va fer a Tolosa de Llenguadoc a final de gener, arran d’una carta anònima d’ETA enviada a la comissió per convocar-los a aquest inici de desarmament.

Els tres verificadors internacionals que han comparegut davant el jutge de guàrdia han refermat la seva ‘experiència’ en la resolució de conflictes d’aquest tipus i la seva ‘professionalitat’ i han assegurat que treballen ‘amb el suport d’una gran majoria’.

El jutge volia conèixer la identitat dels membres d’ETA que surten en el vídeo que la BBC va publicar i on entreguen una part simbòlica de l’armament davant els membres de la comissió, però en l’interrogatori aquests no han identificat ‘ningú’, segons han explicat des de l’Audiència Nacional.

‘Hi ha una oportunitat autència per a la pau’

‘Creiem que hi ha una oportunitat autèntica per a la pau’, ha afirmat el portaveu de la Comissió Internacional de Verificació, Ram Manikkalingam, a la sortida de l’Audiència Nacional espanyola. ‘Treballem per a consolidar la pau i per la coexistència al País Bassc. Des que es va declarar l’alto-el-foc permanent i verificable de manera unilateral, ETA ha mantingut el cessament de l’activitat armada i ha complert els seus compromisos. Ara és temps de segellar les armes i posar-les fora d’ús’, ha dit Manikkalingam als mitjans. 

Al matí, abans d’anar a l’audiència, s’han reunit amb el president basc, Iñigo Urkullu, que ha anat a Madrid per donar-los suport.Missatge de suport de Bill Clinton

Paral·lelament, l’ex-president dels Estats Units Bill Clinton va publicar ahir un missatge al seu compte de Twitter on donava suport al procés de pau basc i felicitava les ‘bones notícies’ per l’anunci del segellat i inventari d’armes.

La Comissió Internacional de Verificació és formada per sis personalitats amb una llarga experiència internacional en processos de pau, com els d’Irlanda del Nord, Sudàfrica, Sri Lanka, Kosovo, Tanzània o l’Irac: Ram Manikkalingam (Sri Lanka), Ronnie Kasrils (Sudàfrica), Aracelly Santana (Equador), Chris Maccabe (Regne Unit), Satish Nambiar (Índia) i Fleur Ravensbergen (Holanda). Aquesta comissió es va constituir el setembre del 2011, un mes abans que ETA anunciés el cessament definitiu de l’activitat armada.

Els verificadors van explicar que l’abril de l’any passat ETA havia demanat a la comissió que verifiqués un procés de segellat de les armes, els explosius i la munició; que havien acceptar la sol·licitud i que el setembre del 2013 ETA els havia anunciat que faria el primer pas, que finalment va tenir lloc el mes passat, el gener, amb un segellat i inutilització d’armes i explosius. I això fou enregistrat en vídeo, que va ser enviat a la BBC:

Informació relacionada: 

Fernández Díaz menysprea la comissió internacional de verificació

Qui són els observadors internacionals que verifiquen el desarmament d’ETA?



Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any