Timoixenko surt en llibertat i anuncia que es presentarà a les eleccions

  • El parlament ucraïnès destitueix Ianukòvitx i convoca comicis per al 25 de maig

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.02.2014 - 18:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-primera ministra ucraïnesa, Iúlia Timoixenko, ha sortit de la presó. Amb el president fora de la ciutat i l’oposició controlant el parlament, la cambra ha aprovat avui que Timoixenko fos alliberada de manera immediata. Poc després ha sortit de la clínica de la ciutat de Khàrov, on es trobava ingressada des del maig del 2012, i ha anunciat que es presentaria a les eleccions, convocades per al 25 de maig. 

‘Ha caigut una dictadura. Ara ens hem d’assegurar que els manifestants no han mort per res’, ha dit Timoixenko a la sortida de la clínica abans d’agafar un avió cap a Kíev, on l’esperen a la plaça de la independència.

El parlament ucraïnès ha decretat el cessament de Víctor Ianukòvitx com a president del país i ha convocat eleccions presidencials per al 25 de maig, coincidint amb els comicis europeus. L’oposició s’ha fet amb el control de la cambra davant el buit de poder que ha deixat Ianukòvitx, que ha abandonat Kíev aquesta nit i ha marxat a Khàrov, a l’est d’Ucraïna. La policia ha abandonat els carrers i els manifestants opositors han ocupat el complex presidencial. 

En una entrevista per televisió emesa un cop era a Khàrov, Ianukòvitx ha denunciat que la situació del país responia a un cop d’estat (vídeo). ‘El parlament actual ha pres mesures il·legals’, ha retret Ianukòvitx, que ha insistit que ell era el president legítimament elegit i que no pensava deixar el càrrec. 

A Kíev, la policia ja no patrulla pel carrer i ha abandonat el complex presidencial. Membres dels cossos de seguretat de l’estat, inclosos els antiavalots Berkut i els equips especials Alfa, han comparegut davant els mitjans de comunicació per dir que es ‘de part del poble’ i que no entrarien en conflicte amb la seva voluntat. 

A més de cessar Ianukòvitx i convocar eleccions, el parlament ha elegit Oleksander Turxinov, vice-president del partit opositor de l’empresonada ex-primera ministra Iúlia Tiomixenko, nou president de la cambra. L’elecció s’ha fet unes hores després de la dimissió de Vladimir Ribak, soci del president Víctor Ianukòvitx, per motius de salut. El parlament també ha aprovat l’alliberament immediat de Timoixenko, empresonada des de fa més de dos anys.

Tot plegat, l’endemà d’un acord, impulsat per la Unió Europea, entre Ianukòvitx i els caps de l’oposició, que ha quedat en paper mullat: restaurava la constitució del 2004, reduïa els poders de Ianukòvitx, preveia un govern de coalició, eleccions anticipades abans de final d’any i una amnistia incondicional pels detinguts durant els aldarulls. 

Durant la sessió d’ahir, també es va aprovar la destitució del ministre de l’Interior per ‘la violència aplicada contra els manifestants’. Amb tot, la violència que aquests dies viu Ucraïna es va traslladar precisament també al parlament durant una estona, justament quan la cambra debatia la resolució sobre la reducció de poders del president. La batussa entre parlamentaris va arribar quan el president de la cambra va endarrerir el debat. Ell se’n va anar i el debat va continuar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any