Escòcia no assumirà deute britànic si no pot fer servir la lliura

  • Alex Salmond ha assegurat que Londres i la UE cooperaran si guanya el sí a la independència

VilaWeb
Redacció
17.02.2014 - 17:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer ministre escocès, Alex Salmond, no s’espanta per les amenaces del govern britànic i del president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso. Avui ha deixat clar que la independència d’Escòcia portarà Londres i Brussel·les a negociar el període de transició del nou estat. A més, davant de l’amenaça del ministre del Tresor britànic George Osborne, que ha anunciat que no deixarien fer servir la lliura esterlina als escocesos, Salmond ha anunciat que Escòcia no assumiria la part proporcional del deute britànic.

‘La decisió és dels estats membres, però no reconèixer la voluntat democràtica d’Escòcia estaria en contra l’ideal de tota la Unió Europea de l’expressió democràtica i la inclusió’, ha assegurat el primer ministre escocès, Alex Salmond, en referència als comentaris de Barroso en una entrevista diumenge a la BBC.

Segons Salmond, deixar una Escòcia independent fora del club ‘suposaria un major i més fonamental repte per a la integritat de la UE que l’amenaça de la retirada britànica’. ‘Per això cap estat membre ha suggerit que bloquejaria l’entrada escocesa’, ha assegurat el líder de l’SNP, que sempre defensa que ni tan sols Espanya ha dit obertament que vetaria una Escòcia independent.

La unió monetària

Salmond també ha utilitzat el seu discurs per criticar el govern britànic, que la setmana passada va descartar que una Escòcia independent pugui utilitzar la lliura esterlina. Segons el primer ministre escocès, ‘ningú amb un mínim coneixement de la història escocesa’ s’hauria atrevit a adoptar ‘el discurs’ del ministre d’Economia britànic, George Osborne.

‘Que ens diguin que no tenim drets als actius conjunts que hem construir és insultant i humiliant’, ha lamentat Salmond. El líder independentista ha assegurat que el seu govern seguirà amb una ‘campanya en positiu’ pel referèndum, i ha criticat els arguments ‘destructius’ que, segons ell, utilitza Londres.

‘Que ens diguin que hi ha coses que no podem fer certament provocarà una resposta escocesa’, ha avisat Salmond. ‘És el ‘sí, podem”, ha afegit el primer ministre, reiterant que Westminster ‘no està en contacte’ amb els escocesos i ha esdevingut ‘arrogant’.

 

Més informació: El vídeo per la independència d’Escòcia que causa furor a les xarxes

Insòlit toc d’atenció de la Comissió Europea a Barroso per Escòcia i Catalunya

Editorial de Vicent Partal: Farts de Barroso

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any