Què pretén fer el PP per impedir la independència?

  • Rajoy emprèn aquest cap de setmana a Barcelona una ofensiva per a desactivar els arguments de l'independentisme

VilaWeb
Redacció
23.01.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La independència de Catalunya és impossible, han dit i redit alguns membres destacats del govern espanyol. Però el procés sobiranista avança, i la gran campanya de mobilització i difusió que es fa des de la societat civil de l’independentisme ha inquietat tant l’unionisme que el PP s’ha trobat obligat, pressionat, a reaccionar. I ara Rajoy diu que té un pla que començarà a desplegar aquest cap de setmana a Barcelona, en la convenció del PP català, on es veurà un desembarcament de gent de pes de l’executiu espanyol.

Aquest acte polític, batejat amb el títol de ‘Junts Sumem’, l’inaugurarà la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i el tancarà Rajoy. Entre els assistents hi haurà el ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, que –segons que avançava ahir– provarà de contradir els arguments econòmics en favor de la independència. A final de l’any passat, Montoro havia de presentar les balances fiscals, però encara no ho ha fet. Sembla que el mes vinent podrien ser damunt la taula. Elaborades per acadèmics pròxims a la FAES i al PP, el govern espanyol considera que les dades que s’hi inclouran podran desactivar l’argument en favor de la independència basat en el sagnant dèficit fiscal de 16.000 milions anuals que ha de suportar Catalunya.

El pla de Rajoy tindrà una dimensió fonamentalment econòmica. D’aquest aspecte se n’ocuparà, sobretot, Montoro. Si més no, en la convenció d’aquest cap de setmana del PP català.

Rajoy ja va apuntar ahir quin podia ser el nucli del seu discurs; va dir que CiU havia d’explicar ‘la veritat’ sobre les conseqüències de la independència a Europa. Segons que diu, les institucions europees ja han expressat clarament el seu criteri sobre la secessió i seria bo que CiU ‘ho expliqués també al conjunt dels ciutadans’.

El pla de Rajoy

Dilluns el president espanyol assegurava que tenia un pla contra la independència de Catalunya, però no en va donar detalls. Ahir La Razón n’explicava alguns: deia que consistia a tenir més presència al Principat, tant de Rajoy com de ministres i secretaris d’estat, amb el propòsit d’explicar els perjudicis de la independència; un desembarcament que començarà avui amb motiu de la convenció del PP català. Però, a més d’aquest àmbit polític, el pla també té un vessant judicial i legal.

‘A cada decisió executiva o legislativa que vulneri la llei, la resposta la donarà el Tribunal Constitucional (TC) amb la suspensió immediata d’aquella resolució o norma que atempti contra la carta magna’, deia el diari. I continuava: ‘Si Mas desobeís els mandats del TC, la via també és fixada, i la marca l’article 155 de la constitució’, és a dir, la suspensió de l’autonomia de Catalunya.

Segon La Razón, Rajoy està convençut que Mas no farà pas marxa enrere, però també creu que no es declararà en rebel·lia i que, en cas que la consulta acabés essent prohibida, ‘desviaria la tensió cap a unes eleccions plebiscitàries’.

Per això el govern espanyol troba que hi ha una ofensiva política pendent de fer, per a ‘recuperar la iniciativa i contrarestar l’argumentari nacionalista amb un missatge adreçat als catalans’. El fonament d’aquest missatge serà que la independència fóra un desastre. ‘S’han preparat informes que asseguren que Catalunya no podria sostenir el seu sistema de pensions ni tampoc el pagament del subsidi de desocupació, perquè no quadren les xifres de treballadors, de cotitzants i de desocupats’, deia ahir La Razón.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any