Ros deixa l’escó decebut i demana a Navarro respecte a la discrepància

  • Renuncia a l'acta de diputat per les discrepàncies amb Navarro sobre el referèndum

VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
15.01.2014 - 17:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat del PSC i paer de Lleida, Àngel Ros, ha anunciat que renunciava a l’acta de diputat al parlament perquè no compartia la posició de la direcció sobre la votació de demà relativa al referèndum. Ha dit que la petició de demanar al congrés la competència per convocar referèndums ‘no portarà a res, però té un valor simbòlic i de pressió al PP important’; ha recordat que era la segona discrepància, després de la de l’any passat amb la declaració de sobirania, i ha demanat que es respecti el vot que hi pugui haver de diputats díscols.

‘Al PSC hi cabem tots, els companys amb qui compartim pensament amb aspiracions nacionals i socials de Catalunya; independentment del posicionament de demà, tots tenim la mateixa cabuda i som necessaris en el projecte socialista’, ha declarat Ros, que s’ha confessat afectat des d’un punt de vista sentimental i decebut políticament.

‘Puc entendre el punt de vista de la direcció, però no el comparteixo. No puc compartir el sentit del vot perquè no hi ha unanimitat en el sí del partit. No hauríem estat el pilar de la unitat civil del país’, ha afegit.

I ha insistit que la posició que ell hauria continuat defensant era l’abstenció: ‘Aquestes darreres setmanes m’han sentit defensar l’opció de l’abstenció a la votació de demà. Hem de tenir una posició pròpia i abstenir-nos en les altres posicions. No és necessari oposar-se a la proposta de demà, perquè podria obrir opcions. Té un valor de pressió sobre el govern del PP, que també ha negat la proposta del PSC i el PSOE.’

La decisió de Ros

Ros no vol votar contra la proposta que demà se sotmetrà a votació, però tampoc no vol trencar la disciplina de vot, ni tan sols deixant de votar, tal com va fer a propòsit de la declaració de sobirania, ara fa un any. La renúncia a l’escó és la manera que ha trobat de passar el tràngol, no trair la seva consciència i continuar dins el partit amb l’horitzó de les eleccions municipals de l’any que ve.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ja s’ha referit a la decisió de Ros: ‘És un gest que l’honora, perquè posa per damunt dels interessos personals l’interès col·lectiu del partit. Continuarà essent batlle de Lleida durant molt de temps’, ha declarat Navarro després d’una reunió avui a Madrid amb Alfredo Pérez Rubalcaba. Navarro ha recordat als diputats crítics del partit que el consell nacional del mes passat va fixar la posició del PSC en la votació de demà, que era de votar no.

Trencament en el PSC

La posició contrària a demanar al congrés la transferència de la competència per convocar referèndums ha causat malestar en una bona part dels membres de l’executiva del partit i entre el grup parlamentari. No únicament hi ha els cinc diputats que van desobeir Navarro en la votació de la declaració de sobirania, (Ros, Geli, Elena, Núria Ventura i Rocío Martínez-Sampere), sinó que s’hi han afegit quatre diputats més pròxims a la direcció: Núria Parlón, Juli Fernàndez, Jaume Collboni i Xavier Sabaté, que també voldrien abstenir-se i que demanaven la llibertat de vot. Aquests darrers sembla que no estan disposats a trencar la disciplina de vot, però que poden fer saber la discrepància públicament.

Reunió decisiva del sector crític

El sector crític del PSC es reuneix avui per analitzar quines alternatives té en la votació de demà al parlament, amb la participació de Ros, Marina Geli, Joan Ignasi Elena, Núria Ventura i Rocío Martínez-Sampere. La reunió ha de servir per a estudiar totes les opcions: el vot a favor, l’abstenció, deixar l’acta de diputat, tal com ja ha decidit Ros, i el ‘no crític’ –que explicarien en una conferència de premsa posterior–.

Sigui com sigui, no per força n’ha d’eixir una posició comuna, de la trobada. Tots s’han donat temps per reflexionar i podrien prendre decisions diverses.

L’imperi de la jerarquia

El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, creu que ‘imperarà el sentit comú i el respecte a la jerarquia’ entre tots els diputats del grup parlamentari socialista a l’hora de votar contra la petició al congrés espanyol perquè transfereixi la competència de convocar referèndums. Lucena va recordar ahir als crítics que precisament la jerarquia ‘subordina l’opinió personal a la decisió que col·lectivament i a través de la democràcia pren un partit en consell nacional’. D’una altra banda, avui el primer secretari del PSC, Pere Navarro, anirà a Madrid a registrar una proposició no de llei per demanar la convocatòria de la comissió bilateral Generalitat-estat, que ‘fa més de dos anys que no es reuneix’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any