Ofensiva internacional d’Espanya contra el referèndum

  • El govern de Rajoy intensifica els contactes per mirar d'evitar suports internacionals a la consulta sobre la independència

VilaWeb
Redacció
23.12.2013 - 09:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha multiplicat els contactes internacionals per mirar de frenar la consulta sobre la independència. Segons que informa El País, l’executiu de Rajoy ha decidit de focalitzar els esforços en l’esfera internacional, convençut que la idea de quedar fora de la Unió Europea farà ‘que més d’un es faci enrere’.

Tant Rajoy i els seus col·laboradors com el ministre d’Afers Estranger, José Manuel García-Margallo, han intensificat les reunions per convèncer els ministres d’altres estats que no donin suport a la consulta, i sembla que hauria trobat suports al Regne Unit, França, Itàlia i Romania. De fet, ahir mateix el govern escocès va denunciar una coordinació entre els governs espanyol i britànic contra els referèndums a Escòcia i Catalunya. 

Pel diari El País, ‘la feina ha donat els seus fruits’, i posa com a exemple les paraules de Herman Van Rompuy, president del Consell Europeu, que fa uns dies deia des de la Moncloa que si un país s’independitzava d’un estat membre, s’hauria de demanar de nou l’entrada i tenir l’aprovació de tots els socis. 

Les ambaixades espanyoles també s’han posat a treballar per explicar la posició en contra de la consulta de l’executiu de Rajoy, que confia que una Catalunya independent no sigui reconeguda per l’ONU. 

En aquesta ofensiva contra el referèndum, el govern espanyol té previst d’intensificar també la presència dels seus ministres a Catalunya per ‘explicar les conseqüències reals de la sortida de la UE’. Enric Millo ja avançava ahir que el PP faria campanya per convèncer dels avantatges de quedar-se a l’estat espanyol. 

El diari també dedica l’editorial a carregar contra la consulta i la pregunta acordada per CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP, que qualifica d’antidemocràtica. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any