El consell polític de la CUP acata per ‘unanimitat crítica’ la pregunta de la consulta

  • La formació independentista no renuncia a poder-la reformular per evitar 'dificultats en la interpretació i ambigüitats'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell polític de la CUP ha aprovat a migdia per unanimitat donar suport a la data i la pregunta de la consulta. Amb tot, el portaveu del partit, David Fernández, ha matisat que hi ha ‘unanimitat crítica amb la formulació i el contingut de la pregunta’ i, per aquest motiu, ha apuntat que no deixaran de lluitar perquè es pugui reformular i ‘sigui un referèndum sense dificultats d’interpretació o ambigüitats’.

Fernández ha explicat que han decidit donar el vist-i-plau al pacte de data i pregunta entre CiU, ERC, ICV i la mateixa CUP per ‘respecte al moment històric que viu el país’ i perquè ‘s’engega un conflicte democràtic que ha de portar a la plena llibertat política del nostre poble’.

L’acord de la pregunta del referèndum i la data es va presentar fa dos dijous amb la presència dels diputats de la CUP, Quim Arrufat i David Fernàndez, i dels representants de CiU, ERC i ICV-EUiA. Però la decisió final de la CUP sobre aquest acord es prendrà avui en una reunió del consell polític de la formació. Aquest òrgan de direcció entre assemblees de la formació de l’esquerra independentista debatrà la proposta formulada pel president Artur Mas i validada unànimament per les direccions de CDC, ERC, UDC, ICV i EUiA la setmana passada.

El dia de la presentació al Palau de la Generalitat, el diputat de la CUP Quim Arrufat, acompanyat de David Fernàndez, va dir que la pregunta contenia algunes de les condicions que la seva organització demanava i que entenien que les forces polítiques que l’havien acordada s’hi sentien còmodes i la defensarien amb totes les conseqüències. També va criticar que fos un acord ‘fet des de dalt i poc parlat’, de manera que ara la CUP es reservava el dret de parlar-ne amb les seves bases i, sobretot, ‘amb la gent que realment ha emplaçat el país, que és la societat civil organitzada’.

‘Nosaltres rebem aquesta pregunta i l’acceptem com a proposta’, va dir Arrufat. D’una banda, la CUP troba positiu que s’hagi ‘acordat una pregunta que si més no inclogui la independència’; i, d’una altra, que s’hagi fixat una data: ‘És un pas important al qual no s’havia arribat mai, i fins i tot havíem pensat que perillava. Però ja hi ha compte enrere per a començar un conflicte democràtic amb l’estat espanyol sobre el dret de decidir.’

‘Demanàvem tres condicions: que la pregunta fos unívoca, i no ho és; que contingués la paraula ‘independència’ o ‘estat independent’, que ho conté; i que la resposta fos binària, que ho és però doblement, perquè són dues preguntes en una. Hi ha elements que hi són i elements que no’, va dir. Arrufat ho va resumir dient que aquesta era la fórmula amb què se sentien còmodes les forces que l’havien acordada i que era el màxim acord a què es podia arribar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any