Invalidat l’augment del preu de la llum fixat ahir

  • La CNMC deixa sense efecte la subhasta elèctrica d'ahir, perquè hi va haver 'circumstàncies atípiques' · La pujada anunciada era de més d'un 11%

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.12.2013 - 08:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La comissió del mercat de la competència espanyola (CNMC) ha invalidat l’augment del preu del rebut de la llum aprovat ahir. Així doncs, la subhasta elèctrica que es va fer ha quedat sense efecte perquè hi va haver ‘circumstàncies atípiques’ i perquè es va fer ‘en un context de preus elevats en el mercat diari’. Després de la subhasta d’ahir i de la decisió del govern espanyol d’augmentar el seu tram d’un 2%, la tarifa hauria pujat de més d’un 11% el mes entrant.

Ahir es va fer la subhasta que fixava la part liberalitzada de la tarifa, basada en el preu de l’energia. L’augment decidit fou d’un 26,5%, i l’impacte en el preu de la llum, del 10,5%. Encara s’hi ha d’afegir un percentatge que pot arribar al 2%, que és el que fixa el govern espanyol. L’encariment final quedava, doncs, entre un 11% i un 13%. El ministre d’Indústria espanyol, José Manuel Soria, va anunciar que demanaria una investigació per aclarir si s’havia manipulat la subhasta.

De resultes d’aquest encariment de la tarifa elèctrica, prop de vint milions d’usuaris acollits al preu voluntari al petit consumidor –allò que se’n deia ‘tarifa de l’últim recurs’ abans de la reforma elèctrica– haurien de pagar una factura més alta. Serà el tercer trimestre consecutiu d’augment, aquesta vegada d’un l’11% aproximadament.

Possibles irregularitats en la subhasta

Soria apuntava ahir possibles irregularitats per manca de competència en la subhasta elèctrica. De fet, va admetre que el resultat l’havia sorprès i que no coincidia amb les projeccions de preus i va anunciar que abans de vint-i-quatre hores rebria l’informe encarregat a la Comissió de Mercats i Competència (CNMV) per escatir si hi havia hagut manipulació o manca de competència en la subhasta.

Soria ja havia dit que si la CNMC no avala la subhasta, actuaria d’acord amb les informacions de què disposés. Va afegir que el govern espanyol, per reduir la tarifa, podria rebaixar els seus peatges, però que això menaria a un augment del dèficit tarifari, cosa que repercutiria negativament en el dèficit de l’estat i, de retruc, en un augment del preu del finançament i de la prima de risc. La reducció del dèficit, va dir, és un objectiu superior. 

Quatre pujades en un any

El preu de la factura de l’electricitat ha pujat quatre vegades més, durant el 2013. El primer trimestre d’un 3%, el tercer trimestre d’un 1,2%, el quart trimestre d’un 3,1% i el mes d’agost una pujada extraordinària d’un 1,2%, amb motiu de l’aprovació de la reforma del sistema elèctric. Només en el segon trimestre el rebut de la llum va baixar, d’un 6,6%.

L’augment de la tarifa elèctrica es calcula per dos trams: el tram de peatges –regulat pel govern espanyol–, responsable de poc més de la meitat del preu, i el tram alliberat, dependent del preu de la subhasta, que determina la resta.

Fa pocs dies el ministre va anunciar que el govern espanyol apujaria els peatges d’un 2%, cosa que tindria un impacte de l’1% d’augment en el preu de la factura. El ministre es desmentia a si mateix perquè abans havia anunciat que els consumidors no pagarien el dèficit de tarifa del sector, que enguany afegirà al dèficit acumulat 3.600 milions d’euros més.

La part alliberada es determina cada trimestre en una subhasta on les empreses generadores marquen el preu de l’electricitat pel període trimestral següent. En el cas de la subhasta d’ahir, el preu per al primer trimestre del 2014.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any