‘Catalanizar España’

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

He esperat un temps prudencial per a vore si el Sr. Alberto Fabra, la Sra. Rita Barberà o els Sr. Jorge Bellver, Rafael Maluenda o Esteban González Pons desqualificaven públicament la Sra. Esperanza Aguirre, autora de la frase que encapçala aquest article. I és que el passat 19 de setembre, la Sra. Esperanza Aguirre, presidenta del PP de Madrid, feia una conferència al Círculo Ecuestre de Barcelona, on demanava ‘catalanizar España’.

Durant la Transició, molts de nosaltres vam ser acusats de catalanistes, primer per UCD i després per Alianza Popular. Ara, aquesta acusació la fa el PP (i no cal dir noms). Només fa unes setmanes, el partit que governa la Generalitat tornava a la càrrega, amb motiu de la Via Catalana del passat Onze de Setembre. I per això el Sr. Jorge Bellver deia: ‘Som i ens sentim tan valencians com espanyols’.
 
En cas que no mostre el seu desacord amb la proposta de la presidenta del PP de Madrid, què dirà a partir d’ara el Sr. Bellver sobre la intenció de ‘catalanizar España’? A partir de les declaracions de la Sra. Aguirre, el Sr. Bellver acabarà dient: ‘Som i ens sentim tan valencians com catalan’?
 
Durant la Transició, molts valencians vam patir les ires i fins i tot la violència física (i no cal sinó recordar les bombes a casa de Fuster o de Sanchis Guarner o a la llibreria 3 i 4) pel fet de ser acusats de ‘catalanistes’. Amb aquesta dèria acusadora i inquisidora, no se’n deslliurava ningú. Ni el Sr. Francesc de P. Burguera, ni el Sr. Josep Lluís Albinyana, el Sr. Francesc Signes, el Sr. Enric Morera, o el Sr. Manuel Girona. Ni evidentment, no se’n deslliuraven Joan Fuster, Sanchis Guarner, Vicent Andrés Estellés, Francesc Ferrer Pastor o Eliseu Climent.

Però, i ara? Allò que durant tants anys ha perseguit el PP valencià, amb una autèntica caça de bruixes, ho acabarà assumint? I aquells que han estat acusats de ser ‘catalanistes’ seran rehabilitats i honorats? Perquè si la Sra. Esperanza Aguirre vol ‘catalanizar España’, els ‘catalanistes’ tenien raó. O no?
 
No vull ni pensar què hauria passat, i què hauria dit el PP valencià, si aquesta frase, ‘catalanizar España’, l’haguera dita el Sr. Joaquim Puig, la Sra. Marga Sanz o el Sr. Enric Morera. O els membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua o els d’Escola Valenciana. O Raimon, Feliu Ventura, Òscar Briz, Paco Muñoz o Pau Alabajos. O si l’haguera dita el Sr. Artur Mas, President de Catalunya.

Com compatibilitzarà el PP valencià el ‘orgullo valenciano’ i la campanya en defensa ‘las señas de identidad’ (tancant RTVV) amb la proposta de la Sra. Esperanza Aguirre de ‘catalanizar España’? Per ‘catalanizar España’ ens permetran veure de nou TV3?

I com assumirà el PP el desig de la Sra. Aguirre de ‘Catalanizar España’, si el Sr. Castellano deia el passat dia 10, que ‘no necessitem catalanistes al capdavant de cap tipus d’institució’? Per què no s’aclareixen? Per cert, ‘catalanizar España’ inclou també catalanitzar el PP valencià?

Certament que mai no entendré els qui tenen diverses opinions davant d’un mateix fet. Ni els qui diuen blanc, a allò que poc abans havien dit negre. I pel que veig, el PP valencià aplaudeix o critica una mateixa cosa, segons qui la diga. I això indica la poca sinceritat que hi ha en les seues actituds.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any