La guàrdia civil obliga a retirar una estelada d’un catamarà català en aigües canàries

  • 'No hi pot haver banderes de cap nació que no sigui l'espanyola', va dir a la tripulació

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La guàrdia civil va obligar fa uns deu dies a retirar una estelada del pal major del catamarà català Daruma, que participava en el ral·li atlàntic Arc 2013, en aigües canàries. Fou poc després de la sortida del catamarà del port de Las Palmas de Gran Canària, quan amb prou feines havia començat la competició.

Els agents van donar l’ordre primer per ràdio i després per megafonia i la tripulació va haver d’obeir. L’embarcació portava també una petita bandera espanyola i una senyera a popa, tal com estableix el reglament. ‘No hi pot haver banderes de cap nació que no sigui l’espanyola’, van dir els agents, amb què, de fet, atorgaven a l’estelada la categoria de ‘bandera d’una altra nació’. I van afegir: ‘En aigües internacionals ja hi posaran les que vulguin.’ Al costat de l’estelada hi havia també una gran bandera blava d’un patrocinador, molt més gran que les altres, que la guàrdia civil no va fer retirar.

L’estelada tornarà a onejar en aigües internacionals

El ral·li Arc 2013 és una coneguda competició de dues setmanes o tres de navegació, entre Las Palmas de Gran Canària i l’illa caribenca de Santa Lucía. Enguany hi participen més de dos-cents vaixells d’arreu del món, tres dels quals són catalans: el Daruma, l’Sterna i el Baleària. Quatre dies després de l’incident de la bandera, el Daruma, tripulat per Jordi Salvador, Lluís Cuenca, David Camarero i Pep Rodés, va tenir un contratemps –es va trencar la botavara– i va haver de tornar a port. Reparada l’avaria, el catamarà va reprendre el viatge fa pocs dies i, segons que ha pogut saber VilaWeb, la tripulació té intenció de tornar a hissar l’estelada un cop ja sigui en aigües internacionals.

Vegeu ací la posició que ocupa cada vaixell. El veler català Sterna és segon de la seva categoria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any