Arrenca la Via Basca, inspirada en la Via Catalana

  • Unirà Pamplona i Durango el 8 de juny · Els organitzadors anuncien que compraran seixanta mil euros de la Grossa en solidaritat al procés català

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.11.2013 - 13:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ja fa mesos que entitats socials basques treballen per a fer la Via Basca, Gure Esku Dago, una cadena humana inspirada en la Via Catalana, per a demanar el dret de decidir del poble basc. Serà el 8 de juny del 2014 i unirà Pamplona amb Durango, un recorregut de 123 quilòmetres pel qual faran falta cinquanta mil participants. Avui se n’ha fet la presentació social a Durango i els organitzadors han anunciat que com a mostra de solidaritat amb el procés sobiranista que viu Catalunya compraran seixanta mil euros de la loteria catalana, la Grossa de cap d’any, per vendre-la al País Basc.

A l’acte s’hi han aplegat avui més de dues-centes persones. El jurista Zelai Nikolas i Angel Oiarbide, promotor de la iniciativa, han presentat l’acte. Just després els músics Kepa Junkera i Eñuat Elorrieta, el director de Berria, Martxelo Otamendi, l’ex-directora d’Emakunde Txaro Arteaga, i el professor de la Universitat del País Basc, Periko Ibarra, han explicat els detalls de la cadena humana i han dit que ells no hi faltaran. Veïns dels diversos pobles pels quals passarà la via i també de ciutats com Sant Sebastià i Vitòria han explicat les iniciatives locals que s’ha posat en marxa. 

Un moviment unitari, des d’avui a mans dels ciutadans

Nikolas i Oiarbide han explicat que ja són centenars els ciutadans que s’impliquen en la iniciativa i han remarcat la necessitat d’aquesta acció unitària: ‘més enllà dels projectes que pugui proposar cadascú en el futur, és necessària, oportuna i legítima l’acció col·lectiva entorn a la socialització i l’exercici d’aquest dret de base democràtica; un dret com a punt de trobada de diferents sensibilitats.’

En aquest sentit, han dit que partir d’avui el moviment resta en mans dels ciutadans perquè es multipliqui i s’acumuli la força. ‘Farem un exercici d’activació popular que ha de ser el més ampli, plural i transversal possible’, han dit.

La Via Basca s’anomena Gure Esku Dago en èuscar, que significa ‘És a les nostres mans’. Per a promoure-la ja fa mesos que circula a la xarxa el vídeo de la via, amb música de Kepa Junkera i amb la participació d’una trentena d’artistes bascos:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any