El nou director de RTVV compareix a les Corts

  • Compareix a la comissió de control a les corts · L'oposició denuncia la il·legalitat del consell d'administració

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.11.2013 - 11:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El nou director general de Ràdio Televisió Valenciana, Ernesto Moreno, compareix avui a la comissió de control de RTVV a les corts, on prova de justificar el seu càrrec i el consell d’administració d’ahir. Es preveu que Moreno rebi crítiques dures de tots els representants de l’oposició. Més tard, el vice-president Ciscar compareixerà davant els mitjans, com és habitual cada divendres, per a donar compte dels darrers acords de govern i per parlar, inevitablement, de la situació de RTVV.

Heus ací l’emissió en directe de Nou 24:

El nou director de RTVV nomena un equip de treball afí

En la història de RTVV hi ha hagut uns quants consells d’administració polèmics i controvertits. Però el d’ahir fou, probablement, el més estrany de tots. Era el primer que es feia després del nomenament Moreno i de quatre consellers més. Un nomenament directe per part del president Fabra, sense haver passat per les corts, previ decret llei. Els nous consellers van imposar quatre càrrecs nous dins RTVV per a les dues setmanes que resten abans del tancament, tots afins al PP. Són Manuel Sáiz, que serà nou cap de recursos humans, Perpetua Beltrán, nova cap de comunicació, i David González, que serà el nou cap d’assessoria jurídica. González, advocat provinent de les joventuts del PP, ha estat durant anys la mà dreta de Vicente Sanz, ex-secretari general de RTVV, acusat d’assetjament sexual.

Els quatre consellers que no havien dimitit i que sí que havien estat elegits per les corts –Rosa Solves, Xelo Miralles, Rafael Xambó i Manuel Jardí– han denunciat la ‘farsa enorme’ que significà la reunió d’ahir. Asseguren, a més, que els nous consellers no han signat el nomenament de manera formal, i això voldria dir que la reunió fou il·legal i que podria ser impugnada. Aquests quatre consellers també havien aportat ahir un ordre del dia alternatiu que, entre més punts, incloïa la impugnació dels nomenaments de Fabra. El nou director general va decidir que l’ordre del dia proposat per aquests consellers seria tingut en compte només en el proper consell d’administració, que serà la setmana que ve, probablement dimecres o dijous.

Dimarts les corts votaran el nomenament dels nous consellers. Es necessitarà una majoria qualificada; si no s’aconsegueix, es tornarà a votar el dia 21, i aleshores n’hi haurà prou amb majoria simple. Per això que els grups de l’oposició a les corts van registrar ahir una candidatura conjunta per a les cinc vacants del consell d’administració de Ràdio Televisió Valenciana, que són les que el PP ha cobert per mitjà del decret llei. La llista de l’oposició, elaborada conjuntament amb el comitè d’empresa, formada per periodistes, és: Xavier Andés, ex-director de Mediterráneo i ex-delegat de RTVV a Castelló; Josep-Lluís Gómez Mompart, catedràtic de periodisme; Amàlia Garrigós, ex-treballadora de Nou; Teresa Cebrián, productora de RTVV; i Ramon Enric Cánovas, ex-delegat de RTVV a Alacant.

La votació del dia 27: petició de vot secret per a propiciar que diputats del PP no tinguin por de votar en favor de RTVV

La votació final al ple sobre el tancament es farà previsiblement el 27 de novembre. Els diputats del PP a les corts tindran a les mans el futur de la televisió i la ràdio públiques. No es preveu que trenquin la disciplina de vot i, per tant, tots els diputats del PP, que són majoria, votaran a favor del tancament. Però darrerament algunes veus han apuntat que alguns diputats, incòmodes amb les maniobres de Fabra i amb la forta pressió social, podrien canviar el sentit del vot i oposar-se al tancament. És per això que Compromís demanarà aquesta setmana que el vot sobre aquesta qüestió sigui secret. D’aquesta manera, els diputats del PP que volguessin votar diferent dels seus companys podrien romandre en l’anonimat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any