La Fundació Lluís Carulla atorga el Premi d’Honor a l’historiador Paul Preston

  • Els Premis d'Actuació Cívica han recaigut a Pep Gimeno 'Botifarra', Dolors Solà, Pilar Benejam, Guido Sari, Daniel J. Queraltó i Margalida Orfila

VilaWeb
ACN
12.11.2013 - 21:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Fundació Lluís Carulla ha atorgat el seu Premi d’Honor 2013 a l’historiador anglès Paul Preston. Aquest guardó, que es lliura des de 1977 i dotat amb 50.000 euros, es concedeix a persones o entitats que, amb la qualitat de la seva activitat científica, cultural o cívica, hagin ajudat a enfortir la consciència de comunitat nacional i el sentit de pertinença a la cultura dels països de llengua catalana. Així mateix, els 31ens Premis d’Actuació Cívica han recaigut a Dolors Solà (Vic), Pilar Benejam (Ciutadella), Guido Sari (l’Alguer), Daniel J. Queraltó (Andorra la Vella), Pep Gimeno ‘Botifarra’ (Xàtiva) i Margalida Orfila (Maó).

Paul Preston (Liverpool, 1946), historiador i director del Centre Cañada Blanch per a l’estudi de l’Espanya contemporània de la London School of Economics és un reputat hispanista especialitzat en la Segona República i la Guerra Civil Espanyola, temàtiques sobre les quals ha escrit una vintena de llibres. Ha impulsat el Catalan Observatory de la London School of Economics, l’objectiu del qual és la recerca i el debat entorn de qüestions rellevants per a Catalunya.

L’any 2008 va defensar el dret de Catalunya a recuperar els papers de Salamanca. Recentment s’ha posicionat a favor del dret a decidir dels catalans i ha proposat la negociació directa i la recerca d’aliances a Europa davant l’immobilisme del govern espanyol. L’anticatalanisme, ha dit, ‘està molt arrelat a Espanya, com ja es veu als escrits de Quevedo’.

Sis premis d’Actuació Cívica

D’altra banda, la Fundació Lluís Carulla també ha fet públic els guanyadors dels 31ens Premis d’Actuació Cívica, que en aquesta ocasió s’han atorgat a Dolors Solà (Vic), Pilar Benejam (Ciutadella), Guido Sari (l’Alguer), Daniel J. Queraltó (Andorra la Vella), Pep Gimeno ‘Botifarra’ (Xàtiva) i Margalida Orfila (Maó).

Els Premis d’Actuació Cívica, atorgats des de 1983, són sis guardons dotats amb 5.000 euros cadascun, destinats a fer conèixer i distingir la tasca -sovint anònima, però exemplar- de persones que han actuat al servei de la identitat nacional en els diversos àmbits de la vida.

El jurat d’enguany ha estat format per Salvador Cardús, Muriel Casals, Àngel Castiñeira, Vicent Partal, Marta Pessarrodona, Ramon Pla i Arxé, Joaquim Triadú, Carme Valls i Vicenç Villatoro.

El lliurament dels premis tindrà lloc el dijous 21 de novembre al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any