Montoro: ‘Catalunya traurà Espanya d’aquesta crisi’

  • Avisa que es podria endarrerir la publicació de les balances fiscals

VilaWeb
ACN
12.11.2013 - 13:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, ha declarat que Catalunya traurà Espanya de la crisi perquè és la “gran exportadora” de l’Estat i s’ha referit a les persones que treballen en els sectors exportadors com els “motors del creixement econòmic”. En una entrevista als Matins del TV3, Montoro ha defensat que la inversió que permetrà sortir de la crisi és la privada i no la pública. D’altra banda, en referència a la publicació de les balances fiscals que va anunciar per aquest desembre, el ministre ha avisat que potser s’haurà de retardar “algun mes” per tal que les dades siguin més recents. “Estan treballant perquè la base no quedi lluny en el temps, però les publicarem”, ha assegurat.

El 28% de tota l’exportació espanyola es fa des de Catalunya. Amb aquesta dada el ministre d’Hisenda ha argumentat que Espanya sortirà de la crisi gràcies a Catalunya. Montoro ha defensat que les persones que treballen en els sectors exportadors catalans, tant en empreses com al camp, són les que estan fent que l’Estat pugui sortir de la crisi. “Aquests són els que ens estan treien de la crisi i no si fem una mica més d’inversió pública”, ha afegit per explicar que la situació no se soluciona incrementant la inversió de l’Estat als diferents territoris.

De fet, segons Montoro, Espanya està sortint de la crisi i després de 5 anys ja no queda cap més any en aquesta situació. “Aquest any estem acabant la crisi i l’any que ve serà de creixement econòmic”, ha augurat.

El ministre d’Hisenda no ha volgut donar detalls sobre el nou model de finançament que proposarà el govern espanyol i s’ha limitat a dir que garantirà que els ciutadans tinguin uns serveis públics amb un mínim de qualitat i cost independentment d’on visquin. Ha assegurat que estudiaran si Catalunya pot incrementar els impostos que actualment recapta (50% d’IVA, 50% d’IRPF i 58% dels impostos especials) però s’ha mostrat més tancat sobre una cessió de l’impost de societats. Segons Montoro, “en termes operatius és un impost difícil tècnicament de cedir”.

Preguntat per si el govern espanyol pagarà a Catalunya els diners en concepte de l’addicional tercera de l’Estatut, Montoro ha estat taxatiu: “No tinc més diners per invertir ni a Catalunya ni a cap lloc d’Espanya”.

En referència a les balances fiscals que el seu Ministeri es va comprometre a publicar aquest desembre, Montoro ha explicat que no és una tasca “fàcil” i ha avisat que potser s’haurà de demorar algun mes amb l’objectiu de donar dades el més recents possibles. No ha volgut avançar les dades que poden donar les balances fiscals però sí que ha assegurat que es publicaran segons les diferents metodologies.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any