Rull: ‘La pregunta ha d’incorporar claríssimament la independència’

  • El secretari d'organització de CDC diu que ara per ara la tercera via 'és una quimera'

VilaWeb
ACN
03.11.2013 - 17:22

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El secretari d’organització de CDC, Josep Rull, ha assegurat que ara toca asseure’s a consensuar la pregunta de la consulta al Parlament un cop totes les formacions polítiques que defensen el dret a decidir han fet pública la seva posició. Rull ha demanat que s’evitin les confrontacions sobre què cal preguntar als ciutadans per evitar que es converteixi en “munició” per a aquells que no volen la consulta. Rull ha defensat que la tercera via i el federalisme no es poden contemplar en la consulta si no hi ha una proposta alternativa del govern espanyol, com ha fet el britànic en el referèndum escocès. Per a CDC la pregunta ha de ser clara, s’ha de respondre amb sí o no, i ha d’incloure l’estat propi.

El secretari d’Organització de CDC, Josep Rull, ha defensat que ara cal iniciar un període de reflexió “amb tranquil·litat i serenitat” sobre quina ha de ser la pregunta de la consulta. “No ens podem permetre desafinar. Els que estem pel dret a decidir, hem d’anar a una sola veu. El que tenim entre mans és massa important per callar però massa important perquè es perdi en el soroll”, ha assegurat. Un cop tots els partits que defensen la celebració del referèndum han fixat la seva posició sobre quina ha de ser la pregunta, per a Rull, ha arribat l’hora que el Parlament la concreti. “Hem d’asseure’ns i pactar-ho”, ha dit.

El secretari d’organització de CDC ha advertit que les discrepàncies sobre el contingut de la pregunta poden convertir-se “en munició per als que estan en contra del dret a decidir”. Per això, ha apuntat, serà important aconseguir un ampli consens sobre la pregunta. “Des de CDC estem convençuts que serem capaços de fer-ho amb una imatge de potència i unitat”, ha apuntat. Rull ha recordat que CDC aposta per una pregunta “clara i ambiociosa”, que es pugui respondre amb sí o no, i que “incorpori l’Estat propi, la independència, la sobirania o com ho vulgui dir cadascú, però que tingui el màxim nivell de consens”. 

Esperant una proposta del govern espanyol
Rull ha volgut deixar clar que la tercera via o el federalisme no poden ser plantejats en la consulta mentre no es faci una proposta alternativa a la independència des de les institucions espanyoles. “Ha de venir platejada des del govern espanyol, mentrestant aquest plantejament és una quimera”, ha assegurat. Rull ha posat com exemple el referèndum escocès, on el govern britànic fa campanya pel no a la independència d’Escòcia proposant una alternativa per millorar la situació política i econòmica dels ciutadans escocesos. “Tenim la sensació que, avui per avui, les institucions espanyoles no posaran res interessants sobre la taula però estem a l’espera”, ha apuntat.

La defensa de la democràcia
Rull també ha rebutjat les paraules de l’exdirigent de CDC, Ignasi Guardans, sobre una possible intervenció dels Mossos d’Esquadra en cas que es celebrés “una consulta il·legal” o es fes una declaració unilateral d’independència. “En lloc parlar de què han de fer els Mossos, m’agradaria que el senyor Guardans es comprometés perquè el poble de Catalunya pugui votar a les urnes i organitzar consulta en termes europeus, moderns i democràtics”, ha assegurat. 
Rull també ha descartat que la celebració de la consulta a Catalunya pogués desestabilitzar la Unió Europea perquè en cas contrari “estaria girant l’esquena als seus propis principis fundacionals”. “L’Europa del segle XXI té les arrels ben fondes en la democràcia i la democràcia mai desestabilitzarà Europa”, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any