La UE deixa Espanya fora de joc en la integració de Kossove

  • La Comissió Europea negocia un acord d'associació amb l'estat balcànic · Per primera vegada, no serà ratificat pels estats membres per evitar que el vetin

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joost Korte, director general d’Ampliació Comunitària, va obrir ahir les negociacions entre la Unió Europea i Kossove per a un acord d’associació. Malgrat l’oposició de l’estat espanyol, la Comissió Europea ha posat de termini la primavera del 2014 per a tancar l’acord i presentar-lo al consell i al parlament. L’acord serà un primer pas i establirà la creació d’una àrea de lliure intercanvi de béns, serveis i capitals entre Kossove i la Unió Europea. D’aquesta manera, la UE deixa Espanya sense capacitat de vetar aquestes aproximacions amb Kossove, encara no reconegut pel govern espanyol.

Des de Brussel·les, el comissari d’Ampliació, Stefan Fuele, ha dit: ‘Amb EL començament d’aquesta negociació obrim una pàgina nova en les relacions entre Kossove i la Unió Europea.’ I ha deixat clar que era un reconeixement clar dels progressos fets per Kossove quant a les reformes clau i la normalització de les relacions amb Sèrbia. Kossove ara començarà a adaptar la legislació a les regles europees en matèria de mercat, competència, propietat intel·lectual i industrial, protecció dels consumidors i condicions de treball.

Negocia directament la Unió Europea, no pas els estats

Per a evitar problemes amb l’estat espanyol i els altres quatre estats que encara no reconeixen Kossove, la negociació és europea, sense participació dels estats membres, i el document final serà signat únicament per la Unió Europea, com a entitat legal. Això, la UE ho pot fer des del tractat de Lisboa del 2007, però que no havia fet mai. D’aquesta manera, els estats que no reconeixen Kossove no ho hauran de fer, però tampoc no podran impedir que l’acord entri en vigor. Espanya s’ha oposat a aquesta negociació i al canvi de mètode, però ha estat debades.

Les negociacions constaran de tres o quatre rondes negociadores a Pristina i a Brussel·les i després de l’acord Kossove gaudirà d’una àrea de comerç conjunt i serà considerat un país candidat a integrar-se completament dins la UE, cosa que no arribarà fins després d’unes altres negociacions, encara més complexes. La delegació europea s’ha reunit avui a Pristina amb el primer ministre, Hashim Thaci, i amb Vlora Citaku, ministra de Relacions Europees del govern kossovès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any