Espanya, a punt de quedar-se sola dins la UE en l’oposició a Kossove

  • Els altres quatre estats que no reconeixen Kossove han fet passos per a normalitzar la situació

VilaWeb
Redacció
28.10.2013 - 18:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El començament de les negociacions de la Unió Europea sobre l’adhesió de Kossove ha tornat a palesar la divisió dels estats membres. La UE ha optat per negociar bo i sola i impedir qualsevol vet, que finalment només podria arribar d’Espanya, car els altres quatre estats ja han començat a fer passes per al reconeixement diplomàtic.

Fins ara Romania, Grècia, Xipre, Eslovàquia i Espanya es negaven a reconèixer la independència de Kossove, proclamada unilateralment l’any 2008. Tanmateix la situació canvia amb rapidesa, sobretot després de l’acord entre Sèrbia i Kossove que equivalia a un reconeixement mutu de fet.

Aquest mes d’octubre els governs de Xipre, Grècia i Eslovàquia han emprès converses oficials amb el govern kossovès.  Enver Hoxhaj, ministre d’Afers Estrangers kossovès, ha declarat que en tots tres casos s’obrien expectatives bastant immediates de reconeixement diplomàtic.

Romania ja fa mesos que va anunciar la intenció de reconèixer Kossove. De moment, els problemes polítics interns endarrereixen aquest reconeixement, que el primer ministre Victor Ponta afavoreix obertament.

L’únic estat que no ha fet cap moviment de cap mena en aquest sentit és l’espanyol.

Fa mesos que el parlament europeu va aprovar una resolució demanant a tots cinc estats que reconeguessin Kossove.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any