La UJI prohibeix un acte per la presència del cantant de KOP

  • Previst per al dia 30, els estudiants denuncien pressions d'associacions pròximes al PP i asseguren que el mantindran

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.10.2013 - 13:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Consell de Direcció de la Universitat Jaume I ha decidit de prohibir un acte organitzat pel Consell de l’Estudiantat dins de la Setmana de Benvinguda per la presència en una taula rodona del cantant de KOP, Juanra. La decisió, sense precedents, és defensada pel rectorat pel nombre de queixes rebudes per part de membres de la comunitat universitària, atès que Juanra va passar cinc anys a presó condemnat per col·laboració amb ETA, i entén ‘que és una activitat que no uneix a l’estudiantat, que hi ha hagut associacions universitàries que s’han mostrat clarament en contra i que s’allunya dels principis de convivència pacífica recollits als estatuts de la Universitat Jaume I’.

Pressions d’associacions afins al PP

El Consell de l’Estudiantat ho considera una censura promoguda per les associacions afins al PP, com Unió Universitària. ‘El rector no ha aguantat la pressió dels sectors i de la premsa més espanyolista’, diu un portaveu del Consell en declaracions a VilaWeb. I apunta que la decisió del tribunal d’Estrasburg sobre la doctrina Parot ha encès els sectors més espanyolistes, ‘que són els que han fet pressió mediàtica i directa sobre el rector’. A més, els portaveus estudiantils recorden que el mes de desembre passat, en la celebració del vuitantè aniversari de les Normes de Castelló, KOP, amb Juanra com a cantant, va actuar en un concert organitzat per la Plataforma Castelló per la Llengua i amb la col·laboració de la UJI. Es dóna el cas, a més, que el rector, Vicent Climent, va elogiar públicament els actes, el concert inclòs, i que, a més, és membre de la Plataforma Castelló per la Llengua.

VilaWeb s’ha posat en contacte amb el rectorat de la universitat, que s’ha limitat a remetre’s al comunicat fet públic després del Consell de Direcció i en què s’hi diu, també, que ‘ha valorat els incidents que es van produir a altres universitats en situacions semblants, on es van veure implicats grups radicals d’extrema dreta’. I afegeix: ‘Des del Consell de Direcció, s’assegura que l’UJI respecta i defensa la llibertat d’expressió, però entén que aquesta activitat ha demostrat que fereix les sensibilitats de molts membres de la comunitat universitària i de la societat, motius pels quals s’ha decidit no autoritzar-la’.

‘Si no ens deixen cap aula, n’ocuparem una’

Els estudiants han assegurat a VilaWeb que no tenen cap mena d’intenció de suspendre l’acte, i que el faran igualment, encara que no sigui com a Consell d’Estudiants i que, per tant, no es puguin utilitzar els recursos de l’entitat. Una possible via passaria per organitzar-ho en nom del Front d’Estudiants de la Universitat Pública, entitat aplega estudiants de tot el País Valencià. ‘Si no ens deixen cap aula, n’ocuparem una’, expliquen els estudiants, que afegeixen que, si cal, hi posaran diners de les seves pròpies butxaques.

L’acte porta per títol ‘Música combativa: una història de repressió’ i és una taula rodona en la qual, a més de Juanra, hi participen Titot, cantant de Brams, i Nega, de Chikos del Maiz.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any