L’informe de la deslleialtat, un pas més cap a la ruptura de Duran amb CDC

  • Duran es queixa d'haver-lo conegut pels mitjans de comunicació · El govern diu que en va ajornar l'aprovació perquè Duran n'estigués assabentat

VilaWeb
Redacció
18.10.2013 - 17:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La publicació aquest dimarts de l’anomenat ‘memorial de greuges’ [Informe sobre la deslleialtat institucional de l’estat espanyol] ha fet esclatar el conflicte entre Josep Antoni Duran i Lleida i Convergència. Duran s’ha queixat d’haver tingut coneixement de l’informe pels mitjans de comunicació, però avui el govern ha fet saber que va ajornar-ne l’aprovació una setmana perquè el dirigent d’Unió n’estigués assabentat per coincidència amb un viatge a Nova York, segons ha explicat Catalunya Informació.

A banda de la queixa per no haver tingut l’informe abans, Duran també ha expressat la seva disconformitat amb una part del contingut del document. Duran qüestiona la legitimitat del govern a l’hora de cobrar els diners de la disposició addicional tercera de l’estatut, després de la sentència del Tribunal Constitucional espanyol.

En aquests piulets, Duran es queixava de no haver estat informat de l’informe:

Mas considera que Duran va rebre l’informe ‘un pèl més tard del que hauria calgut’

Mas s’ha referit a les declaracions de Duran i considera que va rebre l’informe ‘un pèl més tard del que hauria calgut’ però que el govern l’assumeix ‘en el seu conjunt’ i ha especificat que era un document ‘treballat amb tothom’. ‘Hi ha consellers d’Unió i és un informe del govern en el seu conjunt, amb consellers dels dos partits’, ha reiterat Mas. Amb tot, el president ha explicat que Duran ‘té raó’ quan parla de deutes més ‘immediatament exigibles’ que d’altres, però precisa que ‘tot són deutes que s’haurien d’assumir per part del govern espanyol’.

Homs sobre si Duran és lleial amb CDC: ‘Ell deu pensar que sí, jo vull pensar que sí’

El conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs ha afirmat que no entén perquè Duran qüestiona la legitimitat del govern a l’hora de cobrar els diners de la disposició addicional tercera de l’estatut quan ‘havia defensat el contrari fins ara sempre’. En dues entrevistes a Catalunya Ràdio i RAC1, Homs també ha assenyalat que en l’elaboració del document de greuges que va presentar el govern i del qual Duran va dir que no en tenia notícia hi van participar tots els departaments i, per tant, membres d’UDC. Preguntat sobre si Duran és lleial amb CDC ha respost: ‘Ell deu pensar que sí, jo vull pensar que sí.’ [Podeu sentir l’àudio d’aquest fragment a continuació.]

‘No tinc cap interès a fer el caldo més gros; el que no entenc és que Duran havia defensat el contrari fins ara sempre’. Amb aquestes paraules, Francesc Homs s’ha referit des de RAC1 a les declaracions que Duran va fer ahir a TVE, i en què va afirmar que no li semblava ‘correcte ni just’ reclamar els diners de la disposició addicional tercera de l’estatut.

Duran i Lleida va assenyalar que la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’estatut descartava que el govern espanyol hagués de respondre de les partides referides a aquest concepte a partir del 2009. Homs ha indicat que des del govern admeten que la sentència fa perdre ‘força’ a la reclamació però ha afirmat que la disposició va ser un pacte polític i quan es té un acord, segons el portaveu, ‘l’has de defensar’.

Homs també ha destacat que Duran es va presentar a les eleccions espanyoles del 2011 amb un programa en què s’incloïa l’exigència del pagament de totes les anualitats de l’addicional tercera. Des de Catalunya Ràdio, el portaveu no ha volgut anar més enllà i ha indicat que ‘li hauria de preguntar a ell’ els motius pels quals hi ha hagut aquest canvi de criteri.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any